Sid Bernstein. Foto: Scanpix

Legendarisk konsertarrangör död

Uppdaterad
Publicerad

Jobbade med både Beatles och Rolling Stones och arrangerade flera historiska konserter.

Amerikanen Sid Bernstien tjänstgjorde i Storbritannien under andra världskriget och fortsatte läsa engelsk press efter återkomsten till USA. Det var så han fick upp ögonen för the Beatles popularitet.

Han kontaktade bandets manager Brian Epstein och övertalade honom att få arrangera två konserter i Carnegie Hall 1964, detta trots att han ännu inte hört bandets musik.

Låg bakom konserten på Shea Stadium

Sid Bernstein var också mannen bakom Beatles legendariska konsert på Shea Stadium i New York. Det var den första konserten någonsin att hållas på en idrottsarena och slog publikrekord med över 55 000 sålda biljetter.

Sid Bernstein arrangerade också Rolling Stones fem första USA-konserter och sade sig vara ansvarig för ”...de första dussin av brittiska band som slog igenom i USA”, skriver BBC.

Men Bernstein jobbade inte bara med brittiska musiker utan samarbetade också med bland andra Ray Charles, Judy Garland, Frank Sinatra och Jimi Hendrix.

Han blev 95 år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.