Bildkonstnären Fateme Gosheh har startat en namninsamling för det iranska hårdrocksbandet Confess. Foto: Privat

Konstnär startar upprop för iranskt hårdrocksband

Uppdaterad
Publicerad

Medlemmar från det iranska hårdrocksbandet Confess står inför fängelsestraff eller avrättning på grund av sin musik. Den svensk-iranska bildkonstnären Fateme Gosheh har startat en namninsamling för att få omvärlden att engagera sig i bandmedlemmarnas fall.

Två av medlemmarna i det iranska hårdrocksbandet Confess riskerar fängelsestraff eller avrättning på grund av det har skrivit ”satanistisk musik”. De greps i höstas men släpptes nyligen mot borgen i väntan på rättegång. Konstnären Fateme Gosheh har startat en namninsamling som kräver att åtalet mot bandet läggs ned.

– Det minsta jag kan göra är att starta en namninsamling, säger Fateme Gosheh och tillägger:

– Unga människor ska inte sitta i fängelse för att de vill sjunga.

”Man ska inte ge sig”

Namninsamlingen har i skrivande stund drygt 7000 underskrifter och hon tror att engagemanget kan skapa förändring.

– Den uppmärksamhet som vi har skapat med namninsamlingen gör åtminstone så att de iranska myndigheterna vet om att vi har ett öga på dem. Det gör väldigt mycket.

Men det här är inte första gången som Fateme Gosheh engagerar sig i yttrandefrihetsfrågor, det är något som länge har legat högt på hennes agenda .  

– Jag har alltid brunnit för yttrandefrihet, speciellt när det gäller konstnärligt uttryck. Jag har kämpat väldigt, väldigt mycket för yttrandefriheten och man ska inte ge sig.

Flydde från Iran

Fateme Gosheh är född i Iran och kom till Sverige 1986. Innan hon flydde till Sverige var hon anställd på kulturministeriet i Iran och upplevde censuren redan då.

– När kriget bröt ut skulle jag bara göra propagandafilmer och sådant. Men det var ingenting som jag ville ägna mig åt. Så jag vägrade, säger Fateme Gosheh som är utbildad inom filmkonst.

Ny generation

Bandmedlemmarna Nikan Siyanor Khosravi, 23, och Khosravi Arash Ilkhani, 21, väntar nu på rättegång i Iran och Fateme Gosheh tycker att det är speciellt viktigt att engagera sig eftersom de är så unga.    

– Det är en ny generation som vill ha nya saker. De vill vara en del av det som pågår i världen. Men myndigheterna vill hålla dem tillbaka. Deras kamp fascinerar mig, att man är i ett land med alla dessa restriktioner som finns och man vet vilka risker man tar och ändå så gör de musik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.