Körsång som stärkande kraft

Publicerad

Amerikanska körledaren André de Quadros arbetar med körsång som ett sätt att samla kraft och skapa samhörighet för bland annat fängelseinterner och flyktingar.

Svenskarna är en av världens mest sjungande folk och i helgen samlas körsångare från hela landet på festivalen ”Körkraft” anordnad av Körförbundet och EIC (the Eric Ericson International Choral Centre) på Skeppsholmen i Stockholm. Dit kommer André de Quadros, körledare och professor i musik vid Bostons universitet, som arbetar med körsång som en stärkande kraft.

”Musik ger känsla av samhörighet”

Enligt honom tillhör musiken och sången människan och han ser det därför som en mänsklig rättighet att få utöva det, oavsett var man befinner sig i världen.

– Det är något med musik som berör oss och får människor att gå igång. Det ger dem en känsla av transformation och förvandling. Musik ger också en stark känsla av samhörighet, säger André de Quadros.

Jobbar med körsång som gränsöverskridande

Han har jobbat med körsång i över 45 år. Han utbildar körledare, orkesterdirigenter, samt driver körprojekt i 40 olika länder. I Sverige håller han tillsammans med stiftelsen EIC (the Eric Ericson International Choral Centre) projektet Common Ground Voices – en kör där sångarna har sitt ursprung från Israel, Palestina och Sverige.

Tidigare i år höll han en utbildningsdag med svenska körledare som ville jobba med nyanlända flyktingar.

Vill hitta mötespunkter

– Ni har en storartad körkultur i Sverige, en helt fenomenal körkultur. Hur kan då denna underbara kultur knytas an till nyanlända och flyktingar? Min åsikt är att det inte handlar om att de ska anamma svensk kultur utan att låta olika kulturer förenas och hittas mötespunkter.

Men även om körsång inte kan rädda världen, så bidrar den till något viktigt. Nämligen ett medskapande:

 – Genom att hitta gemensamma kontaktytor kan vi skapa en ny kultur för det här århundrandet i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.