Foto: TT

Kraftwerk förlorar 16 år lång rättstvist

Uppdaterad
Publicerad

Sedan år 2000 har en rättstvist pågått mellan syntpionjärerna Kraftwerk och hiphop-artisten Sabrina Setlur. Nu har Tysklands högsta domstol gett Setlur rätt att använda den två sekunder långa samplingen.

1997 samplade den tyska artisten Sabrina Setlur två sekunder av Kraftwerks låt ”Metall auf metall” från 1977. Dessa två sekunder används sedan flitigt av Setlurs producent Moses Pelham i  låten ”Nur mir”. Kraftwerk-medlemmen Ralf Hütter menade att Pelham använt sekvensen utan tillåtelse och tog till rättsliga åtgärder.

Pågått i 16 år

Sedan år 2000 har det varit en pågående rättstvist mellan parterna. Efter att Kraftwerk fick rätt i en domstol 2012 överklagades beslutet av Setlur och Pelham. Nu har Tysklands högsta domstol beslutat att ge Setlur och Pelham rätt att använda samplingen då ”det ledde till skapandet av ett nytt och fristående verk”, rapporterar Contactmusic. De anser att den konstnärliga friheten i lånet väger tyngre än upphovsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.