Zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer. Foto: TT

Kritiserad punklåt tillbaka i P1

Uppdaterad
Publicerad

Förra året väckte poeten Athena Farrokhzads sommarprat stor ilska på sina håll.

Bland annat eftersom hon spelade ”Beväpna er” av Ebba Grön.

Dagens värd Herman Geijer gjorde samma låtval – och tycker att reaktionerna är ”jävligt töntiga”.

När Athena Farrokhzad spelade Ebba Gröns gamla punkdänga ”Beväpna er” i Sommar i P1 förra året inkom över 70 anmälningar. Kritiker ansåg att låten var våldsförhärligande.

Moderaten Gunnar Axén blev så arg på Sveriges Radio att han kastade ut sin tv-apparat genom fönstret i protest.

”Bisarr diskussion”

Dagens sommarvärd var zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer. Han spelade också ”Beväpna er”.

– Jag tycker det är helt bisarrt att det blir en diskussion kring en låt som ett punkband gjorde för 35 år sedan. Låten passar bra ihop med det jag säger efteråt. Att det är bra att skaffa sig kunskapen att beväpna sig, och att vapen kan vara en bra symbol, säger Herman Geijer.

Svårutredd anledning

Själv uppskattade han Athena Farrokzhads sommarprogram, men säger att han inte kan veta säkert om det påverkade hans eget låtval eller inte. Allra mest är han emot att det diskuteras över huvud taget.

– Debatten kring en jävla låt är så töntig, säger Herman Geijer.

– Man kan tycka att låten är dålig, eller att budskapet den har är det. Men att lyfta det på nyhetsplats är att skapa ett klimat där folk är rädda för att uttrycka sig och prata om politik. Det är en oroväckande utveckling, då ger man makten till tangentbordskrigarna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.