Bob Hund, Mattias Alkberg och El Perro del mar är några av de som får stöd till skivproduktion av Kulturrådet. Foto: TT

Kulturrådet ger fyra miljoner till skivproduktion

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler ansöker om stöd till skivproduktion hos Kulturrådet. Jakob Uddling, handläggare på Kulturrådet, menar att det är en spegling av hur musikbranschen ser ut idag.

Två gånger om året delar Kulturrådet ut det så kallade fonogramstödet till svenska skivproduktioner. Denna första sökomgång 2016 handlar det om 78 produktioner som delar på totalt 4,2 miljoner kronor i bidrag.

– Det behöver inte vara fysisk utgivning, det kan vara digitalt också. Men det måste vara en större produktion, en sammanhängande utgivning av flera låtar, säger Jakob Uddling, handläggare Kulturrådet.

Stadig ökning

Totalt inkom det 335 ansökningar och på Kulturrådet har man sett en stadig ökning av ansökningar de senaste åren. Jakob Uddling menar att ökningen av ansökningarna är en tydlig spegling av musikbranschens utveckling.

– Dels har det blivit lite lättare att ge ut musik idag. Det kanske har blivit lite billigare för många att skaffa inspelningsutrustning och att man inte behöver trycka upp så stora upplagor. Så det har kommit många nya sökande från små skivbolag, där det helt enkelt är artisterna som själva ger ut sin musik som söker, säger Jakob Uddling.

Många etablerade akter

Men samtidigt som det är många nya som ansöker om stöd är det mer etablerade akter som exempelvis Bob Hund, Mattias Alkberg och El Perro del mar som tilldelas stöd.

– En annan anledning till det ökade söktrycket kan också vara att det är svårt att tjäna pengar på att ge ut någon form av smalare musik idag, säger Jakob Uddling och tillägger:

– Det har framför allt drabbat den ickekommersiella musiken. Det är någonting som vi har med i bedömningen också, vilka är det som ändå kan tänka sig klara sig på marknadens villkor? Vilka är i störst behov av stöd rent ekonomiskt?, säger Jakob Uddling.

Andra som tar emot stöd från Kulturrådet är bland annat vispopartisten Iiris Viljanen, improvisationsmusikern Sten Sandell och soundtracket till barnfilmen Bajsfilmen.

Bättre jämställdhet

Av de som fått stöd i denna omgång är 40 procent kvinnor. Jakob Uddling berättar att de aktivt strävar efter jämställdhet och mångfald i så väl representation bland artisterna som i form av genrer, uttryck och geografi.

– Jämställdheten har kontinuerligt blivit bättre de senaste fem, tio åren. Det här med att fler har möjlighet att ge ut musik har varit positivt för jämställdheten inom musiken, att man inte är tvungen att ha ett kontrakt med ett etablerat skivbolag för att kunna ge ut sin musik. Istället är det många som själva ger ut sin musik, säger Jakob Uddling.

Här kan du se alla som har fått bidrag från Kulturrådet.    

Antal ansökningar om skivproduktionsstöd hos Kulturrådet

2012 – 507 stycken

2013 – 565 stycken

2014 – 580 stycken

2015 – 618 stycken

2016 – 335 stycken hittills (en sökomgång till kommer att genomföras under året).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.