Linnea Henriksson. Foto: Sony Music

Alice Babs-pris till Linnea Henriksson

Uppdaterad
Publicerad

Årets jazzstipendium går till artisten och låtskrivaren Linnea Henriksson, för att hon ”vidgat sitt uttryck i en anda som på ett uppenbart vis anknyter till Alice Babs”.

Hon kom fyra i talangtävlingen Idol 2010, blev framröstad till Årets artist på P3 Guld-galan 2012 och har släppt två soloalbum. Nu tilldelas låtskrivaren och artisten Linnea Henriksson Alice Babs Jazzstipendium.

– Ärligt talat så blev jag helt nockad. Det är så extremt ärofyllt, säger Linnea Henriksson.

Stark jazzkaraktär

Enligt motiveringen har Linnea Henriksson ”vidgat sitt uttryck i en anda som på ett uppenbart vis anknyter till Alice Babs” och en ”förmåga att oavsett musikalisk miljö och sammanhang alltid prägla musiken med en nerv och attityd av stark jazzkaraktär”.

– Det är jättehäftigt att blir uppmärksammad som musiker när man tagit på sig en artistskrud. Alice Babs utgick från jazzen, men genom hennes långa karriär har hon talat till människor genom så många musikaliska uttryck, säger Linnea Henriksson.

– Ofta vill folk att man ska vara en tydlig artist, de har ett behov av att placera en i fack. Men jag ser mig själv bara som musiker, och blir så himla inspirerad av Alice Babs. Jag vill fortsätta tills jag är så gammal att jag inte kan gå av scenen själv, säger Linnea Henriksson.

Inte för poppig

Jazzstipendiet förvaltas av Kungliga akademien och har tidigare gått till bland annat Naoko Sakata, Kristin Amparo och Torbjörn Zetterberg. Det är Alice Babs dotter Titti Sjöblom som delar ut priset.

– När jag fick veta att jag skulle få priset började jag fundera på om jag blivit för poppig, vilket jag pratade med Titti om igår. Men då sa hon bara: ”Om vi hade brytt oss om sånt där hade inte ens mamma fått det själv.” Det tar jag till mig jättemycket, säger Linnea Henriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.