Caroline Hjelt från Icona Pop på Billboard music awards i Las Vegas. Foto: Chris Pizzello / TT Bild

Konserter dominerar svenska musikintäkter

Uppdaterad
Publicerad

– De som gör musik får en löjligt liten del av pengarna. De största intäkterna tillfaller tyvärr musikbolagen och arrangörerna, säger Linda Portnoff på Musiksverige.

Den svenska musikmarknaden omsatte 7,4 miljarder kronor under 2012, vilket motsvarar en ökning på knappt 17 procent med året innan.

Ökningen beror främst på att branschen tjänar allt mer på konserter, säger Linda Portnoff, tillförordnad verksamhetschef för branschorganisationen Musiksverige. 3,9 miljarder kronor av musikintäkterna 2012 kommer från live-musiken. Det motsvarar drygt 50 procent av branschens totala intäkter.

– Det finns flera olika förklaringar till ökningen. Dels beror det på ett större intresse från den enskilda individen att gå på konserter och dels på att biljettpriset har stigit, säger hon till Kulturnyheterna.

Både housejättar & garageband

Den andra aspekten enligt Portnoff är att en större mångfald råder i musiksverige och att sammanslagningen av alla mindre band bidrar till den ökade omsättningen.

De kommersiella artisternas bidrag till intäkterna är dock överlägset störst och hit hör artister som, Carola, Icona Pop och Hammerfall , men även den nya dj-kulturen som repressenteras av exempelvis Avicii och Swedish House Mafia.

Strömmad musik tar över

Rapporten visar också att intäkterna för den strömmade musiken fortsätter att öka på bekostnad av andra utgivningsformer.

– Strömmad musik tar över, medan en avmattning av den nedladdade musiken och inte främst musik på skiva som håller på att försvinna, säger Linda Portnoff till Kulturnyheterna.

Trots de ökade intäkterna är det svårt  för den stora skaran av musiker att livnära sig enbart på musiken, säger Linda Portnoff och fortsätter:

– De som gör musik får en löjligt liten del av pengarna. De största intäkterna tillfaller tyvärr musikbolagen och arrangörerna.

Dessutom menar Linda Portnoff att det är problematiskt hur mycket förtjänst som till exempel telecomindustrin gör på kompositörernas verk.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.