Foto: TT

Madonnas kläder under klubban

Uppdaterad
Publicerad

Pop-drottningen Madonnas personliga ägodelar säljs på auktion.

140 objekt ur artisten Madonnas privatliv och karriär säljs på auktion i Beverly Hills den 7 november – och det är allt från foton till kläder. Bland annat går det att buda på klänningen ur videon till Material Girl – som också burits av Marilyn Monroe, ett MTV-pris, jackan från filmen ”Desperately Seeking Susan” och en almanacka från 1988 där Madonna har noterat allt från tv-framträdanden till dejter med Sean Penn.

– Det är den största samlingen Madonna-prylar som någonsin auktionerats ut på en gång, säger Martin Nolan som är chef för auktionshuset ”Julien’s Auction” till Reuters.

Del av större auktion

Försäljningen av Madonnas saker är en del av en större auktion vid namn ”Icons and Idols: Rock n’ Roll”. Andra kända ägodelar som går under klubban är bland annat en av David Bowies gitarrer, en T-shirt Kurt Cobain hade på scen en gång och ett par av John Lennons glasögon. Mer dagsaktuella artister som Lady Gaga, Katy Perry och Beyoncé, ska också sälja personliga saker. Men det ska inte ta alla pengar själva.

– De säljer sina egna saker och en generös andel av vinsten går till deras egna välgörenhetsprojekt, säger Martin Nolan.

Värdefull klänning

Madonnas ägodelar förväntas inbringa uppemot en halv miljon amerikanska dollar. Bara klänningen och smyckena artisten bar i ”Material Girl” kan vara värda 70.000 dollar, vilket motsvarar ungefär 500.000 svenska kronor.

Den som oroar sig för att Madonna skulle vara utblottad och i behov av pengar kan dock vara lugn. Hon var enligt tidningen Forbes, den bäst betalda artisten 2013. De saker som det nu handlar om ägs inte ens av artisten själv, utan av en investeringsfirma.    

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.