Martin Molins Marble Machine. Foto: Hannes Knutsson

Magisk musikmaskin gör viral succé

Uppdaterad
Publicerad

Det tog Martin Molin 14 månader att bygga den handdrivna maskinen som låter som en hel orkester men som drivs av handkraft och spelar med hjälp av 2000 metallkulor.

Miljontals människor världen över har trollbundits av videon på Youtube som visar den hemmagjorda ”Marble Machine”. Musikmaskinen ser ut som en flygande vävstol eller som ett verk skapat av en galen vetenskapsman, men det är bara musikern Martin Molins sätt att göra livet roligt och enkelt.

– Jag gjorde den för att det var roligt. Jag älskar när man går in i ett flow, när tid och rum upphör. Att jobba med problemlösning ger mig den känslan och det här projektet har varit ett smörgåsbord med problemlösning. Maskinen ser väldigt komplicerad ut, men det har varit en förenkling av livet, säger Martin Molin från bandet Wintergatan.

Byggde först fel

Tanken var att det skulle ta två månader att bygga maskinen, men efter sex månaders byggande upptäckte Martin Molin att han designat maskinen fel.

– Det uppstod problem efter problem och tillslut rev jag allting och började om. Det var väl i det tyngsta laget när jag fick riva sex månaders arbete, för att den är felbyggd och en dålig idé.

Hur kändes det?

– Det skumma där är att just innan jag tog beslutet så var det påfrestande men sen när jag tog beslutet var det så skönt. ”Det enda vägen ut ur en återvändsgränd är att vända tillbaka”, det var den känslan.

Drömmer om maskinkonsert

Martin Molin var tidigare med i den elektroniska popvisorkestern Detektivbyrån som lades ned 2010. I bandet Wintergatan fortsätter han tillsammans med de andra bandmedlemmarna att skapa drömsk musik med xylofoner, dragspel och syntar. Drömmen är att kunna uppträda med ”Marble Machine” på scen.

– Jag har en målbild. Jag vill ha den på en scen och spela ganska dansant musik, nästan som ett dj-set med ett stort publikhav som dansar och ett stort PA med jättefett ljud. Att den här maskinen ska låta som Daft Punk. Jag vill inte att den ska låta skrotig, den ska låta lite fetare. Men jag har insett att fjorton månader inte riktigt har tagit mig dit. Maskinen har för stora designproblem. Den klarade av att filma musikvideon galant, men den klarar i nuläget inte av att ställas på en livescen.

Ambivalent relation

Kan du beskriva din relation med maskinen?

– Den är såhär att man är lite för nära varandra. Jag förbannar den och älskar den om vart annat. Så har det varit.

Den verkar nästan för bra för att vara sann. Är det på riktigt?

– Det är ju konst. Det är konst på riktigt. Om jag skulle spela den för er i studion så skulle den inte låta som den gör i videon. Inte i närheten.

Hur låter den på riktigt?

– Den har sina stunder när den glimrar till, men sen så brakar den ihop. Så kan man säga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.