Malmö Live. Foto: TT

Malmö Live: ”Vi lägger oss platt”

Uppdaterad
Publicerad

Att musiker skulle få noll kronor i gage för att inviga det rekorddyra konserthuset Malmö Live upprörde många. Nu backar institutionen, och säger att det rör sig om ett rent språkligt misstag.

Malmö Live är med sina 1,3 miljarder i skattekronor Malmö stads dyraste investering någonsin.

I augusti ska huset att invigas officiellt. Nu uppmanar Malmö Live musiker runt om i Malmö att skicka in filmklipp på sig själva, med en chans att få uppträda under huset öppningshelg. Men något gage erbjuds de inte.

– Man får möjlighet för exponering och det blir en väldigt spännande blandning, kanske av band med 17-åringar som lärde sig spela för ett år sedan som står på samma scen som högkvalitativa band som utbildat sig på musikhögskolor för tio år sedan, motiverade Ditte Nielsen tävlingen för Sydsvenskan.

Uttalandet upprörde många – ska inte professionella musiker få betalt i pengar?

Byter kurs

Men nu gör Malmö Live en helvändning. När Kulturnyheterna når Karin Karlsson, programansvarig på Malmö Live, menar hon att uttalandet är en ren kommunikativ miss. Det handlar inte alls om att proffs och amatörer ska stå på samma scen.

– Vi har gjort ett klantigt uttalande. Tanken var att uppmana medborgare att komma hit och spela på kortare slottar runt om i husets enklare rum, för här har vi så mycket ljus och bra akustik. Musiker som spelar i själva konsertsalarna får självklart betalt, säger Karlsson.

– Vi är medvetna om att det inte riktigt framkom i uttalandet vi har formulerat. Vi ska självklart betala musiker enligt de kollektivavtal som finns. Vi lägger oss helt platt. Vi har inte varit tydliga, säger Karin Karlsson.

Oklart om amatörer ska få gage

Hade ni alltså färdiga avtal med musiker som kommer att få betalt, redan innan reaktionerna på Ditte Nielsens uttalande?

– Absolut, det har vi, säger Karlsson.

Hon säger också att de ur ett vidare perspektiv kommer att diskutera om ens amatörmusiker ska få spela gratis på en sådan insitution i framtiden.

– Men det är väldigt olika vad man ger för ersättning, så vi ska undersöka vad andra i stan har för policy, säger Karlsson.

På musikernas fackförbund, Musikerförbundet, är man väldigt kritisk till hela förfarandet.

– Vi tror att det här är en efterhanskontruktinon. Det är ett mycket oseriöst förfarande. Varför ska de alls vända sig till amatörer för att inviga Malmös konserthus? Och hur ska de gradera vilka som ens är amatörer? Vi i facket kommer att gå vidare med det här, säger förbundsordföranden Jan Granvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.