Foto: TT

Mando Diao störst på svensktoppen – igen

Publicerad

För andra året i rad har ”Strövtåg i hembygden” med Mando Diao samlat mest poäng på Svensktoppen i P4.

– Vi trodde att skivan skulle passera obemärkt när vi släppte den, kommenterar Björn Dixgård från gruppen.

Omsättningen på Svensktoppen är inte lika stor som på andra topplistor, och när det gäller de totala poäng som låtar samlade under 2014 är det två verkliga långkörare som står i en viss särklass. Etta för andra året i rad är ”Strövtåg i hembygden” med 20.023 poäng under fjolåret. På andra plats kommer Magnus Ugglas ”Jag och min far” med 17.016 röster.  Klart distanserad på tredjeplats hamnar Avicii med 9.618 poäng. Det visar listan över 2014 års svensktoppsmelodier.

– För andra året i rad – otroligt! Vi som trodde att skivan skulle passera obemärkt när vi släppte den. Vi förstod nog inte riktigt hur stor Gustaf Fröding var när vi tog oss an att tonsätta hans dikter, säger Björn Dixgård till Svensktoppens Carolina Norén.

Wilder – årets nykomling

2014 års nykomling blev Ace Wilder med ”Busy Doin´nothin” som slutade på en 16:e plats på årslistan.

”Strövtåg i hembygden” och ”Jag och min far” ligger på fjärde respektive sjätte plats över de låtar som legat längst någonsin på Svensktoppen.

Men snart kan långliggarnas tid vara över. På söndag presenteras resultatet i en lyssnaromröstning om hur länge en låt får ligga på Svensktoppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.