Mark Ronson Foto: TT

Mark Ronson tröttnade på fest

Uppdaterad
Publicerad

Mark Ronson tröttnade på fest, sprit och droger.

Under glansdagarna av fjärde soloskivan vill den brittiska stjärnproducenten vara närvarande.

”Jag hade bottenlåg självkänsla”, säger han.

En dagsvisit till Stockholm.

Mark Ronson äter fruktsallad i en hotellsäng och röker olovligen en cigarett i fönstret.

I kväll flyger han tillbaka till London. I dag har han slagit Spotify-rekord.

Det är låten ”Uptown funk” som går bra. 15 miljoner spelningar över hela världen på bara en vecka. På Youtube har någon klippt ihop ett ambitiöst kollage av president Barack Obama som i olika tal ordar fram texten.

Artisten Bruno Mars sjunger låten. Med på skivan ”Uptown special” finns även Stevie Wonder och rapparen Mystikal.

– Jag och Bruno jammade fram ”Uptown funk”. Jag producerade låtar på hans senaste skiva. Jag älskar honom som musiker, men han är också den största manliga popstjärnan just nu. Det skadar inte, säger Mark Ronson.

Jobbar med Stevie Wonder

Stevie Wonder bestämde han sig för tidigt.

– Jag hade en melodi som lät som hans munspel. Jag kunde inte sluta tänka på det. Efter att ha varit besatt av det i en månad tänkte jag, ”fuck it, jag skickar ett mejl til hans agent. vad är det värsta som kan hända?”

Det här är Mark Ronsons första soloskiva på fyra år. Han har fortsatt att producera, för sir Paul McCartney, till exempel. Bland tidigare artister på Mark Ronsons cv finns bland andra Amy Winehouse, Lily Allen, Adele, Christina Aguilera och Robbie Williams.

”Jag är väl körd”

Amy Winehouse, som gick bort 2011, 27 år gammal, stod han särskilt nära.

Hennes död hade betydelse för Ronsons uteblivna prestationer, säger han.

– Jag hade en period av bottenlåg självkänsla. Albumet från 2010 blev ingen succé, och folks smak förändras så snabbt. Jag tänkte, ”jag är tio år äldre än alla andra. Varför vill jag ens göra en skiva?” Mina vänner är producenter, så jag såg vilka som fick bra gig och tänkte att jaha, jag är väl körd då.

– Och att Amy dog 2011, det var ... Jag var mest ledsen över att förlora en vän. Tänkte inte riktigt, ”oh shit, min karriär”, men det var någon jag tänkte skulle fortsätta att finnas och göra album. Det tog lite tid att ta reda på vad jag skulle göra. Jag hade en identitetskris.

Tänker du på Amy fortfarande?

– I julas var jag och min fru inne i en butik. De spelade ”Will you still love me tomorrow” från hennes sista skiva, den hon gjorde innan hon dog, och jag kunde inte höra den. Jag var tvungen att gå ut. Men det där kommer och går...

Njöt av klichélivet

Den nya skivan är inte bara lite funkigare, den är mörkare också, tycker Mark Ronson. Han bad sin favoritförfattare, Pulitzerpris-belönade Michael Chabon, att skriva texter till låtarna.

– Musiken som började komma ur mig var annorlunda. Mörkare och dystrare. Den krävde berättelser om komplexa varelser. Jag tänkte, jag skriver ett mejl till honom och frågar om han är intresserad. Han svarade med helt galna texter och vi tänkte, holy shit, hur skriver vi musik till det här? Vi testar!

Mark Ronson säger att han känner sig hemma i ”Uptown special”. Kanske för att hans pappa gillade funk, kanske för att det bara känns bra. Det borttappade jaget är funnet.

– För åtta år sedan hade jag sprungit omkring och festat, men det är inte riktigt jag längre. Jag vill vara närvarande. När ”Version” (album från 2007) kom ut och blev väldigt framgångsrikt i England njöt jag av klichélivet med fest, fylla och droger. Men jag vet inte, en dag slutade det bara att vara kul.

Varför då?

– Det är bakfyllan. Det blir värre med åldern.

Se ”Uptown funk” i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.