Britney Spears berättar om sina erfarenheter av att jobba med Max Martin.

Artiststjärnornas hyllningar till Max Martin

Uppdaterad
Publicerad

Tillsammans med Paul McCartney och John Lennon är Max Martin en av de mest framgångsrika låtskrivarna och producenterna i historien. När han nu belönats med Polarpriset tar stjärnor som Justin Timberlake och Katy Perry tillfället i akt att hylla svensken.

Martin Sandberg, mer känd som Max Martin föddes i Stockholm 1971. Hans musikaliska bana inleddes 1991 när Martins hårdrocksband It's Alive fick skivkontrakt med Cheiron, det var där han träffade Denniz Pop som blev lite av hans lärare.

Fann sin plats i studion

– Jag sjöng i ett rockband, och min identitet låg väldigt mycket i det. Så för mig att komma till en värld där studion var i centrum och låtar, och framför allt att hamna bland likasinnande som jobbade dygnet runt. Det var ”åå ge mig det här”, det är helt fantastiskt, säger Max Martin i Polarprisets officiella video. 

– Att kunna lukta på att man någon gång skulle göra något som kom ut på skiva var helt fantastiskt.

Hit me baby one more time

1998 släppte han sin första hitsingel som nådde Billboardlistans förstaplats. ”...Baby on more time” med Britney Spears.

– Max är fantastiskt i studion. Han är perfektionist, något jag ser upp till. Att jobba med honom kan vara ganska tufft eftersom jag är rädd att göra fel, säger Britney Spears. Jag måste ge allt samtidigt som det är kul att jobba med honom. Han är väldigt talangfull.

– Det häftiga med Max är att han är besatt av musik och ingenting annat. Det finns inga andra störande moment, inga kompromisser eller pengar, han bara älskar att göra musik, säger Maroon 5:s sångare Adam Levine.

Hyllas av Katy Perry

Världsstjärnan Katy Perry nämner Max Martins noggrannhet.

– Han är extremt noggrann när det kommer till sången. Rätt så krävande faktiskt. Jag måste ibland ta om det flera gånger än vad jag hade trott, men då får han mig att sjunga från hjärtat utan att jag tänker på det, säger Katy Perry.

– Jag tror att Max hör sången som ett instrument. Det är så man ska jobba. Max är en mästare, säger Justin Timberlake.

”Ingen förtjänar det mer”

Backstreet Boys har arbetat med Max Martin i flera år, och de stämmer förstås in i hyllningskören.

– Det finns ingen på planeten som förtjänar det här priset mer än Max Martin, säger bandmedlemmen Brian Littrell.

Se Polarprisets officiella video i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.