• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Måns Zelmerlöw (till vänster) tror att Eric Saade (till höger) kommer bli hans största konkurrent. Foto: TT

Hela startfältet för Melodifestivalen klart

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagsförmiddagen presenterades de återstående artisterna för nästa års melodifestival.

Första namnet som presenterades av Christer Björkman, exekutiv producent för Melodifestivalen 2015, var Andreas Weise, som deltar med ”Bring Out the Fire”.

Weise tävlar i den tredje deltävlingen, som äger rum i Östersund 21 februari. Bland de andra artisterna i Östersund finns Ellen Benediktson som skrällde tidigare i år och tog sig direkt till finalen i Melodifestivalen 2014. En riktig veteran i sammanhanget är också Andreas Johnson som kommer att tävla med låten ”Living To Die”. Det blir sjätte gången som Andreas Johnson försöker ta sig till en seger i festivalen.

Melodifestivalen 2015

”Bisarrt”

Sjätte gången du är med, hur känns det?

– Bisarrt, nej men det känns jättekul. Jag är sjukt peppad, men jag hade inte trott det här för två månader sen, inte att jag skulle skriva en låt och definitivt inte att jag skulle vara med som artist.

– Men sen kom det en tre minuters låt som jag kände att den här låten vill jag att så många som möjligt ska få höra, säger Andreas Johnson till Kulturnyheterna.

Vad handlar låten om?

– Om tröst, utan att brodera ut det för mycket. Det är en suggestiv midtempo-ballad som är väldigt vokalt baserad. Den är fri från ballonger, konfetti och eld, den är väldigt mycket den jag är så då kändes det ännu naturligare att ta upp den här på scenen. Förhoppningsvis så känner folk lika starkt för den som jag.

Är det i år du tar hem det här?

– Det finns en ambition i låten, den kan nå långt. Så jag ska göra allt i min makt för att den ska göra det.

Återvändare

Caroline Wennergren kommer att tävla i festivalens sista deltävling, som äger rum i Örebro 28/2. För tio år sedan debuterade hon i det här sammanhanget med ”A Different Kind of Love”.

I den fjärde deltävlningen så gör samtidigt Måns Zelmerlöw comeback. Han har, förutom att själv tävla i Melodifestivalen, dessutom varit programledare för Melodifestivalen 2010. Det blir tredje gången som Zelmerlöw deltar som artist i tävlingen. Han har tidigare tävlat som låtskrivare med bidraget ”Hello Goodbye” 2013. Under tre säsonger var han också programledare för SVT:s långkörare Allsång på Skansen.

Utlovar storslaget nummer

Den nya låten ”Heroes” handlar om att våga gå sin egen väg. En låt Måns Zelmerlöw beskriver som ”storslagen” och utlovar ett matchande scennummer.

– Jag hoppas att jag vi kan hitta någon slags effekt som vi inte har sett på en Melloscen tidigare.

Nu är det fem år sen Zelmerlöw var med och uppträdde senast.

– Det är mycket som har hänt sångmässigt, och personlighetsmässigt såklart. Jag tror att det finns en annan harmoni och ett annat självförtroende, det ska bli väldigt roligt att få visa att jag har utvecklats.

Vem är din största konkurrent?

– Det kommer att bli en naturlig kamp med Eric Saade, men det är bara roligt. Framför allt är det otroligt skönt att han får favorittrycket, det är mycket roligare att försöka slå ur underläge.

Debutanterna dominerar

Trots återvändarna så finns det samtidigt gott om debutanter i nästa års tävling, bland annat syskontrion JTR och Midnight Boy, samt Kristin Amparo. Amparo har tidigare jobbat med artister som bland andra Oskar Linnros och Nina Persson, och är även med i hiphopkollektivet Femtastic.

Hur känns det att vara med i Melodifestivalen?

– Jättebra, jag är jätteglad och tacksam, jag kommer ha så kul, säger hon och medger att det är en dröm som går i uppfyllelse.

– Jag kommer lära mig hur mycket som helst, jag kommer att växa som artist i och med det här, det vet jag.

Låten ”I See You” är en ballad hon har skrivit tillsammans med veteranen Fredrik Kempe, som bland annat var med och skrev förra årets vinnarlåt ”Undo”.

– Det kommer vara väldigt avskalat och väldigt mycket värme, säger Amparo.

Totalt är 26 av 38 artister i nästa års festival debutanter.

Många veteraner

Totalt deltar 75 låtskrivare i nästa års melodifestival. Av dem är 41 debutanter. Och bland de resterande 34 låtskrivarna finns många välbekanta namn som Anton Malmberg Hård af Segerstad, Thomas G:son, Bobby Ljunggren och Fredrik Kempe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2015

Mer i ämnet