Annika Herlitz. Foto: TT

Erfaren mellodebutant

Uppdaterad
Publicerad

Röstproffs, dansös och musikalveteran. Trots sitt cv är Annika Herlitz nervös inför lördagens mellodebut. ”Låten är en enorm utmaning!” säger hon.

Hennes insats som Elsa i den animerade filmen ”Frost” gjorde Annika Herlitz till en ovanligt uppmärksammad röstdubbare år 2014.

Den fick till exempel Allsång på Skansen att bjuda in henne för att sjunga filmens signaturmelodi, klädd som den animerade snödrottningen, inför en uppspelt sommarpublik viftandes med ”Frost”-skyltar.

Melodifestivalen 2015

Innan uppträdandet sa Herlitz att ”Allsång på Skansen” är ”det största man kan vara med i”.

Störst av allt är Mellon

Nu får det tv-programmet dock ge vika på tronen, för en annan public service-produktion.

– Hehe, Melodifestivalen är ändå större att vara med i än Allsången, säger Herlitz.

Hon är en av många mellodebutanter i årets startfält, men hon lär kunna dra fördelar av sitt cv. Herlitz har tidigare bland annat hoppat av skönhetsskolan som Frenchy i Grease och flirtat med Buddy Holly som Maria Elena i rockmusikalen döpt efter killen.

Hon är alltså redan trygg med både sång, scen och show.

– Det är framför allt bra eftersom låten jag lyckats få – en jättestor powerballad – är en enorm utmaning, säger hon.

Van att spela roll

Det är dock lite nervöst att nu plötsligt stå på scen som ingen annan än sig själv.

– Jag är van vid att ha en roll, ett manus och en regissör. Men nu är det bara jag – ”all me”! Det är lite läskigt.

Hennes låt, ”Ett andetag”, är dock skriven av fem andra personer – Amir Aly, Maciel Numhauser, Robin Abrahamsson, Sharon Dyall och Sharon Vaughn. Bidraget handlar om en relation i kris. Det är ett tillstånd Herlitz kan relatera till, men hon vill också påpeka att hon är långt ifrån att befinna sig där själv.

Så du kommer alltså att skådespela även på lördag?

– Ja! Det är ju inte jag som berättar i låten eftersom jag inte har skrivit den. Den blir istället som ett utsnitt ur en föreställning – för jag har det ju egentligen bra med min kille! försäkrar hon.

– Det jag är allra mest rädd för är att tappa rösten. Det är det värsta som kan hända, så jag försöker att inte ens föreställa mig det.

Annika Herlitz kommer att tävla i Melodifestivalens sista deltävling som går av stapeln i Örebro på lördag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2015

Mer i ämnet