Foto: TT

Melodi-final med nya röstningsregler

Uppdaterad
Publicerad

Efter uppgifter om att en dator kunnat automatrösta har tävlingsreglerna inför kvällens final av Melodifestivalen skärpts. Det innebär att det inte helt kan säkerställas att resultatet är fusk-fritt förrän några timmar efter att tävligen är slut.

Det har varit turbulens kring Melodifestivalen sedan en man i Västsverige gått ut i Sveriges Radio och berättat om hur han lyckats programmera en dator att ringa upp och automat-rösta i en av de senaste årens upplagor av Melodifestivalen och om hur personer betalat honom för tjänsten.

I förra veckan skärptes därför röstnings-reglerna och dator-röstning är nu förbjuden.

Medlemmarna i Alcazar välkomnar att reglerna skärps.

– Det är inte en dag för tidigt, säger Andreas Lundstedt.

– Alla ska ha samma chans i den här tävlingen, menar Tess Merkel.

– Folket ska rösta och det måste göras på ett rättvist sätt, fyller Lina Hedlund i.

Men kvällens resultat kommer inte helt att kunna säkerställas under programmets gång. Det är Telia som kontrollerar och säkrar att det inte förekommit fusk mot den nya regeln och det tar lite längre tid än så.

– Vi kommer att kunna konstatera det direkt efter tävlingen, säger Christer Björkman. Inom loppet av 1,5-2 timmar, så vet vi med säkerhet att det inte har använts eller har använts maskiner och har det fuskats så är dessa röster ogiltigförklarade.

Men om fusk skulle upptäckas så tar det ytterligare en tid att ta reda på om detta fusk skulle vara kopplat till någon av artisterna eller låtskrivarna.

– Om det skulle bli aktuellt med en diskvalificering eller ej tar längre tid att upptäcka, förklarar Christer Björkman. Då måste man bevisa att det finns en koppling mellan artistframträdandet och maskinen, exakt hur lång tid det skulle ta vet jag inte, men något dygn skulle jag tro.

Debatten kring röstningen har rört upp känslor, men inför kvällens final uppmanar nu festivalledningen alla oroliga tittare att rösta:

– Tittarnas röst är helt avgörande, lovar Christer Björkman. Och om rätt låt ska vinna måste man ju se till att det blir så i kväll. I morgon är det för sent!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.