Mikael Wiehe riktar kritik mot Anna Lindh

Uppdaterad
Publicerad

Mikael Wiehe vill inte att hans ”En sång till modet” används vid ceremonin som högtidlighåller tioårsdagen av mordet på Anna Lindh.

Den elfte september är det tio år sedan dåvarande utrikesminister Anna Lindh mördades och Mikael Wiehe fick nyligen frågan av arrangören till mineshögtiden om de fick använda hans ”En sång till modet” under ceremonin.

Det får de inte.

I en diskuterande text på Aftonbladets kultursidor om USA:s krig mot terrorismen och om tortyr som förhörsmetod kommer den svenske musikern fram till att Anna Lindhs handlande i frågan om de två egyptier som utvisades från Sverige 2001 inte ”dikterades av mod”.

Mikael Wiehe föreslår istället att man sjunger en annan av hans låtar under ceremonin: ”Just i den här sekunden” som Amnesty använt i en kampanj mot tortyr.

Sahlin slutar lyssna på Wiehe

I samma tidning reagerar Mona Sahlin på Wiehes utspel.

–Jag slutar härmed att lyssna på hans musik. Det är ynkligt av Wiehe att inte se modet där det fanns säger hon.

Inga kommentarer

Kulturnyheterna har sökt Mikael Wiehe och Mona Sahlin men båda har valt att inte kommentera.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.