Miriam Bryant Foto: TT

Miriam Bryants rekordhöst

Uppdaterad
Publicerad

”Jag är ’vem fan är det-kortet’”, sa Miriam Bryant i första avsnittet av ”Så mycket bättre”.

Nu har hon sex låtar på Spotifys topp 50-lista, är krönt till Årets göteborgare och nominerad till en Grammis.

”Det är lite som att jobba hela tiden. Jag kan inte gå runt och sura”, säger hon.

Hon har jobbat med ryska dj-sensationen Zedd, turnerat i Tyskland och legat på Sverigetopplistan. Men när Miriam Bryant fick frågan om att medverka i TV4-programmet ”Så mycket bättre”, var hon inte såld på direkten.

– Jag var inte odelat positiv för jag visste inte vad jag skulle fylla för funktion i gänget, eftersom jag inte har släppt så mycket musik. Men jag kunde inte tacka nej. Jag kände mig tvungen, säger hon.

”Har en tendens att se sur ut”

Sedan programmet började sändas i slutet av oktober har Miriam Bryants samtliga tolkningar av Niklas Strömstedt, Lisa Nilsson, Sven-Bertil Taube, Jenny Berggren, Kleerup och Ison & Fille hamnat bland Spotifys 50 mest spelade låtar i Sverige. Det gör henne till den artist i programmets historia som presterat klart bäst popularitetsmässigt.

Alla tolkningarna har också slagit sig in på P3:s Digilistan och på Svensktoppen ligger hon etta med ”One last time”.

– För mig har det varit jättestor skillnad. Det här har förändrat hela mitt liv på ett väldigt positivt sätt. Alla är jättesnälla och ler mot mig på stan. Kommer fram och säger snälla saker. Folk känner igen mitt ansikte. Det är trevligt, och lite som att man jobbar hela tiden. När 90 procent av alla man möter ler mot en så måste man vara aktiv och bemöta dem på ett bra sätt. Inte gå runt och sura. Jag har nog en tendens att se lite sur ut om jag inte aktivt ler, säger hon.

”Lite mycket svordomar kanske”

”Så mycket bättre” har krattat för uppmärksamheten kring Miriam Bryant, tycker hon själv.

– Det är typ 60 procent jag i programmet. Det är nästan som om de haft en baktanke med det. Pussat på mig. Det har varit fördelaktigt och jag är jävligt tacksam. Lite mycket svordomar kanske men det kan det gärna vara för min del. Det har varit svårt att undgå mig. Jag tackar och tar emot.

”Vore dumt att inte surfa”

Miriam Bryant firar jul i Tyskland. Landet där karriären tog fart.

– Nu har jag har varit i ett hopptornshus. Stort som en simhall med trampoliner överallt. Jag mår skitbra och känner mig avstressad, säger hon.

– Jag skulle kunna tänka mig att jobba mer i Tyskland, på ett eller annat sätt. Men det vore dumt att inte surfa på det här nu.

Men med sex ”Så mycket bättre”-tolkningar på topplistorna är det inte främst Miriam Bryant som surfar. Intäkterna för nytt liv i gammalt material går till upphovsmännen. 

– Precis. Niklas Strömstedt tjänar på det. Men det beror på hur man tänker. Det är klart att jag tjänar på att ha sex låtar på topp 50, säger hon.

– En sån här grej ökar ens marknadsvärde.

”Började typ gråta”

Tidigare i december stod det klart att Miriam Bryant är nominerad till en Grammis i kategorin Årets artist.

– Jag kan inte beskriva hur lycklig jag blev när jag fick reda på det. Jag började typ gråta. De två tre senaste åren har jag jobbat väldigt hårt och gjort musik som jag själv är väldigt stolt över. Det är härligt att det kommer nu. Som en klapp på axeln från firman typ. Det är jävligt härligt att det inte bara går hem utåt, utan även internt. Jättefint.

Exponeringen under hösten har spelat roll, tror hon.

– Jag tror inte att det hade kommit någon nominering om det inte vore för allt som hänt den här hösten. Men det är bara spekulationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.