Moderaterna bekräftar att ”Vi och framtiden” är deras vallåt. Foto: TT

Moderaterna: ”Det är vår vallåt”

Uppdaterad
Publicerad

I går släppte Moderaterna vallåten ”Vi och framtiden”. Plötsligt dyker satirgruppen ”Äkta Moderaterna” upp och hävdar att att de står bakom låten. Kulturnyheterna reder ut kuppen om kuppen.

– Det är vår vallåt, vi släppte den vid niotiden i går morse och det är vår låt, säger Bodil Sidén pressekreterare för Moderaterna.  

I går, tisdag, publicerade Moderaterna deras nya vallåt ”Vi och framtiden”. Satir- och teatergruppen Nationalscen som står bakom satirinstallationen ”Äkta Moderaterna” gick dock i går kväll ut med ett meddelande på deras Facebook-sida och hävdade, och hävdar fortfarande, att de ligger bakom låten:

”Som många redan har förstått så är det alltså vi som har gjort den här låten och skickat ut pressmeddelande om att det är Moderaterna som gjort den”, skriver ”Äkta Moderaterna” på Facebook.

Vad tycker ni om att ”Äkta Moderaterna” hävdar att de står bakom låten?

– Det är ett demokratiskt problem om en grupp med tydliga kopplingar till vänsterpartier utger sig för att vara Moderaterna, eller något annat parti, säger Bodil Sidén.

Varför tar många Nationalscens länk på allvar?

– Det undrar jag också. Man kan ju tycka att någonstans där borde källkritiken komma in, med tanke på länkens avsändare, säger Henrik Sjöström, pressekreterare på Moderaterna, till SVT:s musiksajt PSL.

Polisanmälda för varumärkesintrång

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om teatergruppen Nationalscen under namnet ”Äkta moderaterna” delat ut flygblad med citat från Fredrik Reinfeldts tidiga böcker ”Det sovande folket” och ”Stenen i handen på den starke”.

Moderaterna Stockholm polisanmälde gruppen för varumärkesintrång. Åklagaren beslutade dock att lägga ner förundersökningen.

Läs SVT:s musikjournalists recension av vallåten ”Vi och framtiden” här.

Kulturnyheterna har sökt Nationalscen för en kommentar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.