Peter Jöback, Helen Sjöholm och Tommy Körberg sjunger i ”I love musicals” på Ullevi i sommar. Foto: Foto: Karin Törnblom

Jöbacks musikalhyllning intar Ullevi

Publicerad

Peter Jöback tar tillsammans med Helen Sjöholm och Tommy Körberg föreställningen I love musicals till Ullevi i sommar. Och just musikalgenren betyder mycket för den svenske musikalstjärnan. – Den räddade mitt liv, säger han till Kulturnyheterna.

Peter Jöback, Helen Sjöholm och Tommy Körberg är tre av musiksveriges största stjärnor, men har aldrig tidigare stått på samma scen.

Men nu blir det ändring på det. Den 17 juli kommer de för första gången att sjunga tillsammans, då de ger föreställningen I love musicals på Ullevi i Göteborg. Idén till projektet kläcktes redan 2012 av Peter Jöback, som genom att sätta ihop ett potpurri av nummer från bland andra Miss Saigon, Chess och Fantomen på operan har velat hylla musikalgenren.

”Ville hylla genren”

Mycket av förställningens fokus ligger på musiken och sångarna ackompanjeras av en stor orkester, berättar Peter Jöback för Kulturnyheterna.

– Jag ville göra en hyllning till en genre som har betytt jättemycket för mig och göra det på ett sätt som skulle ta fram genrens storhet. Här får vi göra det med en stor liveorkester och med arrangemangen fullt ut så att publiken verkligen får uppleva musiken.

Peter Jöback beskriver genren som direkt livsavgörande – och kärleken till de klassiska musikalerna grundlades redan i barndomen.

– Mycket av berättandet bygger på dysfunktionella relationer, och så var min uppväxt. Jag växte upp i en dysfunktionell familj och i den där röran fick jag på helgerna sätta mig framför tv:n och titta på Gene Kelley, Fred Astaire och Judy Garland. De blev mina barnvakter och en räddning i 70-talets Täby, som var grått och trist – då såg jag att det fanns en annan plats. Så att jag hela tiden kommer tillbaka till genren handlar nog om att den räddade mitt liv – och jag tar den också på fullaste allvar.

Tommy Körberg ny i projektet

I sommar deltar också Tommy Körberg – en av musiksveriges mest erfarna artister – för första gången i projektet efter att ha tillfrågats av Peter Jöback. Och enligt Körberg inleddes hans relation till musikalgenren på allvar efter att han erbjudits den manliga huvudrollen i musikalen Chess.

– Jag halkade in på ett bananskal när Benny Andersson ringde och frågade om jag ville sjunga demos till en musikal som de skulle sätta upp. Efter det ringde de från London och frågade om jag hade lust att göra rollen och jag sa lite nonchalant: ”Ja, det kan jag väl.” Och det var då jag upptäckte att många av de jazzlåtar jag gillade kom från musikaler och började kolla in de stora kompositörerna som Rodgers och Hammerstein och Gershwin.

”Har aldrig sjungit inför så många”

Helen Sjöholm turnerade redan sommaren 2015 med I love musicals tillsammans med Peter Jöback. Men hon har aldrig tidigare sjungit inför en publik av Ullevis storlek, berättar hon för Kulturnyheterna.

– Det är som Peter säger, att få sjunga de här låtarna till de arrangemang de är skrivna till – när de fullödigt spelas av en orkester – det är jättekul. Och att få stå inför en så stor publik… Jag tror inte att jag någonsin har sjungit inför så mycket folk.

”Musiken i fokus“

Från att under 1970-talet ha varit något av ett ”guilty pleasure” har musikalgenren upplevt ett uppsving de senaste åren, något som bland annat kan förklaras genom tv-serien ”Glee”:s enorma popularitet, enligt Peter Jöback.

Och inom genren placerar man nu mer än tidigare musiken i fokus – vilket är något den svenske musikalstjärnan själv strävar efter att göra i sin hyllning.

– På 80- och 90-talet blev det lite ”Happy meal” av det hela – det blev för mycket av allt och man gick vilse i det hela. Nu börjar musikteatern bli mer innovativ igen, där man framförallt låter musiken få träda fram. Och det var just det jag ville göra med den här konserten – jag ville sätta musiken i fokus, säger han till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.