Artisterna Laleh, Lykke Li och Robyn. Foto: TT

Musikbranschen växer – men vem får pengarna?

Publicerad

Musikbranschen växer så det knakar, men det finns vissa moln på horisonten, och alla har inte fått ta del av kakan.

– Att musikbranschen i stort ökar, betyder absolut inte att varje enskild person får högre lön eller mer utbetalningar från SAMI, säger Elisabet Widlund, kommunikationschef för Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation.

Paneldiskusion

Intresseorganisationen Musiksverige presenterade idag positiva siffror för 2013. I samband med detta hölls en paneldiskussion med några av branschens främsta företrädare. Samtalet kom främst att handla om nya streamingtjänster och globala jättar.

– Vi har att göra med globala spelare som har mycket mer resurser än vi är vana vid, och kommer från en juridiska tradition som är annorlunda än våra, säger Karsten Dyhrberg Nielsen, vd för Stim (Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå).

Jätteödlor

Globala jättar inom musikindustrin, som exempelvis Google och Apple, är på frammarsch och företagen har nyligen skaffat egna streamingtjänster.

Linda Portnoff, ekonomidoktor och tillförordnad verksamhetschef för Musiksverige, liknade vid sin presentation jätteföretagen vid dinosaurier. Om dessa urtidsödlor får bestämma, tror hon att musikutbudet kommer bli smalare eftersom stora bolag gärna satsar på säkra kort. Mer Taylor Swift och mindre nyckelharpa alltså.

Branschens räddning

Dinosauriedrivna eller ej, streamingtjänsterna verkar vara här för att stanna. Per Sundin, vd för Universal Music, gick så långt att han tackade Spotify, som Universal är delägare i, för att ha räddat branschen. Alla medverkande var inte lika positivt inställda till streamingföretagen.

– De stora utmaningarna på artist- och musikersidan är att överhuvudtaget få del av intäkterna från streamingtjänsterna, säger Elisabet Widlund.

Alla paneldeltagare kunde enas om att musikindustrin hade mått bättre av en ökad transparens, och att en stark upphovsrätt är fortsatt viktig för musikbranschen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.