Förra årets insamling leddes av programledartrion Kodjo Akolor, Sarah Dawn Finer och Emma Knyckare. Vilka som kommer vara årets programledare presenteras till hösten. Foto: Pressbild

Musikhjälpen 2014: Hjälp oss att stoppa spridningen av hiv

Uppdaterad
Publicerad

De pengar som Musikhjälpen i år samlar in kommer gå till kampen för att stoppa det virus som förra året skördade 1,5 miljoner människors liv.

Musikhjälpen gjorde sin debut 2008. Då lyckades projektet samla in tre miljoner kronor till människor på flykt. Sedan dess har engagemanget för projektet bara ökat och förra året samlades hela 28,4 miljoner in till kampen för alla tjejers rätt att överleva sin graviditet.

I år går pengarna istället till att stoppa hiv.

Medier

– Att stoppa spridningen av hiv är FN:s sjätte milleniemål och lyckligtvis har utvecklingen gått framåt. Sen mitten av 2000-talet har antalet som får hiv minskat med nästan hälften men trots det är aids fortfarande den infektionssjukdom som orsakar flest dödsfall i världen. Det vill vi försöka ändra på i Musikhjälpen, säger Julia Blomberg, projektledare för Musikhjälpen.

Pengar till mediciner och utbildning

Kunskapsbrist om sjukdomen och hur man skyddar sig vid sex samt begränsad tillgång till preventivmedel är vanliga orsaker till varför hiv sprids.

Men med hjälp av bromsmediciner, preventivmedel, information och hiv-test kan många liv räddas  – områden som Musikhjälpen med hjälp av sin insamling hoppas kunna bistå.

UR gör utbildningsmaterial och dokumentär

Precis som i fjol har UR i år tagit fram utbildningsmaterial för att underlätta för lärare att prata om årets tema i skolan. Materialet är anpassat för högstadiet och gymnasiet och innehåller bland annat fakta och övningar för att sprida kunskap om hiv.

Nytt för i år är att UR också producerat en dokumentär som kommer sändas i SVT under hösten. I dokumentären följer man nio personer från hela världen som öppenhjärtigt berättar om hur det är att leva med ett dödligt virus i sin kropp.

”Tabubelagd fråga”

 Det finns okunskap bland svenska ungdomar om hur hiv sprids och vad skillnaden egentligen är mellan hiv och aids. Dessutom är det många av de som lever med hiv, både i Sverige och globalt, som inte vågar vara öppna med att de är hiv-positiva på grund av att det fortfarande är en ganska tabubelagd fråga, säger Julia Blomberg och fortsätter:

– Därför är det så himla viktigt att uppmärksamma frågan i Musikhjälpen, inte bara under de 144 timmarna i buren utan även nu i höst när lärare kan använda vårt utbildningsmaterial i sina klasser.

Musikhjälpen 2014 äger rum 8-14 december. Vilka som blir årets programledartrio presenteras under hösten. 

Fakta

Om Musikhjälpen

Idén med Musikhjälpen är att förena publikens intresse för musik med engagemang för medmänniskor världen över. Genom att bland annat betala för låtönskningar är publiken med och samlar in pengar till Radiohjälpen och årets tema.

Musikhjälpen är ett samarbetsprojekt mellan Sveriges Radio, Sveriges Television och Radiohjälpen. Musikhjälpen direktsänds i sin helhet i P3 Sveriges Radio, SVT Play och stora delar också i SVT2.

Exempel på vad pengarna kan räcka till

• 50 kronor kan räcka till bromsmedicin i en månad i länderna söder om Sahara där flest med hiv lever.

• 100 kronor kan räcka till två års förbrukning av preventivmedel.

• 200 kronor kan räcka till att 25 blivande mammor får testa sig för hiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet