Reggae – om jycken själv får välja

Uppdaterad
Publicerad

Gillar din hund Rod Stewart eller Damian Marley? Lugn i stormen! Ny forskning visar att det är helt normalt. Tydligen föredrar de fyrbenta djuren mjukrock och reggae framför andra genrer.

Det skotska djurrättsförbundet, SPCA, har tillsammmans med universitetet i Glasgow undersökt hur hundars beteende påverkas av musik. Och upptäckt att reggae och mjukrock tycks vara ett vinnande koncept, skriver BBC.

Genom att spela en repertoar bestående av fem olika musikgenrer – mjukrock, motown, pop, reggae och klassiskt –  för hundarna visade det sig att just mjukrock och reggae stack ut i mängden. När forskarna spelade upp låtar inom just de två genrerna sänktes hundarnas stressnivåer och hjärtfrekvens mest.

Egna preferenser

Men även om  just reggae och mjukrock rent generellt tycks vara det som föll flest hundar i tycke så visar studien också att de har en egen musiksmak.

”Hundarnas respons på de olika genrerna var varierande, något som påvisar möjligheten att hundar likt människor har individuella musikpreferenser”, säger professor Neil Evans, forskare i projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.