Nano slutade som två i årets Melodifestival. Foto: TT

Nano: Sverige har chockat mig med sin kärlek

Uppdaterad
Publicerad

På sex veckor gick han från okänd till svenska folkets favorit: Trots att den internationella juryn gav vinsten till Robin Bengtsson i slutsekunderna är Nano Omar fylld av glädje efter finalen: ”Jag är chockad av kärleken”. Nu vill den 30-årige sångaren göra en låt med Zlatan.

Det var Wiktoria som var den stora förhandsfavoriten, och Robin Bengtsson tog hem finalen: Men 30-årige debutanten Nano Omar blev folkets val när rösterna för årets Melodifestival var räknade. När Kulturnyheterna möter årets tvåa är han rörd:

– Jag får rysningar i hela kroppen. Allt jag ville var att inspirera, om jag bara kunde nå några få skulle jag bli glad. Men den här kärleken: Wow, otroligt, säger Nano Omar.

Melodifestivalen 2017

Nano har haft en stökig tid bakom sig, och blev under en period i sitt liv dömd för flera brott. När han fick barn kom vändpunkten: Han beslutade sig för att satsa på musiken. Nu är han Sveriges nya favoritartist:

– Tittarna har chockat mig. Ni har visat att man kan förlåta. Folk gör misstag, men ni har tagit emot mig med öppna armar, säger Nano Omar.

– Nu kan jag göra någon nytta, försöka inspirera andra.

Osäkert in i det sista

Årets final blev en rysare efter att Robin Bengtsson blev den internationella juryns favorit. När sekunder återstod var frågan om publikens röster skulle kunna ändra på det. Men trots att han fick flest röster av alla årets artister gick slutsegern till Robin och ”I can’t go on”.

– Det är klart att man blir besviken, men det är en tävling. Jag försöker se det som att allt har en mening, säger Nano Omar.

– Allt jag vill nu är att springa till familjen och säga att jag älskar er. Mina barn kanske har tävlingsinstinkt, ville se pappa som nummer ett. Men det är ingenting att vara ledsen för: Pappa blev nummer ett i Sverige – och det tror jag de kan leva med.

Nu väntar en storsatsning på musikkarriären. Nano kommer att ge sig ut på en Sverigeturné, släppa ny musik och hoppas på att kunna inspirera andra med sin berättelse.

– Det viktiga är att fortsätta göra musiken med hjärtat, för det har Sverige visat fungerar.

Hoppas på otippat samarbete

Planen är en sak, drömmarna något annat. På frågan om vem han helst skulle samarbeta med efter succén i Melodifestivalen funderar Nano ett tag. Kanske Adele, Siya eller någon annan av hans favoritartister, säger han först. Sen kommer ett helt annat förslag:

– Zlatan vill jag verkligen hitta på något med! Han kan kicka boll så sjunger jag i bakgrunden, säger Nano.

– Men först vill jag spendera tid med min sambo. Hon förtjänar det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2017

Mer i ämnet