Foto: Andreas Idén/SVT

Naturidyll lockar festivalbesökare till Dalhalla

Uppdaterad
Publicerad

Några av de största artisterna inom den elektroniska musikscenen har samlats på ”Into the Valley” för att fylla Dalhalla med house och techno. Idag drar festivalen igång på riktigt.

Redan under torsdagskvällen smygstartade Into the valley med fest på campingområdet inramat av färggranna ljusslingor, dansmusik och förväntan i luften.

Många fler gäster väntas anlända idag till Dalhalla utanför Rättvik, som fram till söndag ska fyllas med musik, dans och fest. En stor andel av biljetterna har sålts till personer utanför Sverige, vilket kan förklaras av att festivalen uppmärksammats utomlands, både för sina bokningar och för den natursköna platsen.

”Den mest estetiskt tilltalande festivalen”

När brittiska The Guardian rankade de tio bästa festivalerna i Europa tidigare i år knep Into the valley en plats. Även sajten Jetsetter.com benämnde Into the valley som ”den mest estetiskt tilltalande festivalen” på sin lista över de bästa musikfestivalerna under sommaren.

Initiativtagaren Mattias Hedlund tror att just läget spelat stor roll för intresset.

– Det har varit fantastiskt med den uppmärksamhet vi fått och lokalen har nog verkligen spelat med i det. Men vi har också lyckats med vår line-up, säger han.

Kalkstenbrott som amfiteater

Kalkstensbrottet som blivit amfiteatern Dalhalla används vanligtvis för teater, konserter och operauppsättningar. Men efter att en av Mattias Hedlunds kollegor visat den vackra konsertarenan stod det klart att även en elektronisk musikfestival skulle äga rum på platsen.

Nu har området fyllts med restauranger och barer. Men det är inte öl i plastglas och varmkorv som står på menyn.

– Vi har fokuserat på bra service och därför har vi tagit in riktiga bartenders och erbjuder restauranger med riktiga menyer. Det ska kännas som att gå på klubb, säger Mattias Hedlund, och medger att han själv inte är någon festivalmänniska.

Inte bara lättlyssnad house

Förutom att upplägget lockar en äldre målgrupp så tror Mattias Hedlund också att den typiska Into the valley-besökaren är mycket musikintresserad och kommer för att se sina favoritartister och dj:s inom elektronisk dansmusik – en musikgenre som växt mycket under de senaste åren.

Inte bara när det gäller radions lättlyssnade houselåtar, utan även när det kommer till en mer minimalistisk och experimentell scen.

Avicii som inkörsport

Skulle det ha varit möjligt att arrangera Into the valley för tio år sedan?

– Det finns ju mindre festivaler som har samma inriktning, som Camp cosmic och Norbergfestivalen. Men det hade nog inte varit möjligt i det här formatet, med den här typen av nischad elektronisk musik, säger Mattias Hedlund.

Vad har förändrats?

– Det har skett en naturlig utveckling. Först började folk lyssna på mainstream house, som Swedish House Mafia och Avicii, vilket har blivit inkörsporten till den sorts elektronisk musik som vi bokat, som är lite mer mogen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.