Kjell Lindgren från Stockholmspolisen och Jesper Ackinger från ESC Stockholms stad pratar om säkerheten vid ESC i Gomorron. Foto: SVT

”Naturligt att planera för det värsta”

Uppdaterad
Publicerad

På flera platser i Stockholm blir det stora ESC-arrangemang den närmaste tiden. Säkerheten är viktig och polisen har hög beredskap. – Det är naturligt för oss att planera för det värsta, säger Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen. Men både polis och arrangörer känner sig trygga med säkerhetsåtgärderna som planerats sedan i höstas.

– Den stora utmaningen för polisen är logistiken. Rätt många människor ska vistas under ganska lång tid vid de olika evenemangsplatserna, säger Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen, när han och Jesper Ackinger, projektchef för ESC Stockholms stad, gästar Gomorron.

Han menar att för polisens del skiljer sig ESC inte mycket från andra stora evenemang i Stockholm.

Eurovision Song Contest 2016

– Vi har ju tyvärr lärt oss leva med hotet utifrån. Vi har Köpenhamn, vi har händelserna i Stockholm vid juletid. Det är ett naturligt sätt för oss att planera en insats, att planera för det värsta och ha tillräckligt stor beredskap. Men också att jobba förebyggande, som är det absolut viktigaste. Att se till att inget händer, säger Kjell Lindgren.

Hur kommer säkerhetskontrollerna att se ut vid arenan?

– Eurovision har ett högt krav på säkerhet. Vi jobbar tillsammans med SVT och arenorna för att vi ska uppfylla det kravet, säger Jesper Ackinger, projektchef för ESC Stockholms stad.

– Det kommer att vara olika typer av kontroller när man ska gå in, både för dem som jobbar och för publiken. Vi uppmanar att man ska komma i tid, åka kollektivt, inte ha med sig selfiepinnar och stora väskor.

Det blir nio föreställningar i Globen med mellan 10.000 och 15.000 personer på varje.

– Dessutom har vi Eurovision The Party lördag kväll 14 maj i Tele2 Arena, säger Jesper Ackinger.

”Tror inte vi har den utmaningen”

Om man jämför med det som hänt på fotbollsmatcher på senare tid, med knallskott in på arenan – då sägs det vara omöjligt att kroppsvisitera alla för ingen skulle hinna in i tid. Kommer det att vara lika lätt att ta in sådana saker i Globen?

– Nej det kommer inte att vara lika lätt. Sedan tror inte jag vi har den utmaningen med den här typen av publik.

Men det räcker med att en person har en annan avsikt?

– Absolut. Och då måste vi planera för att det är möjligt att upptäcka och att det inte kommer in.

Vad innebär det egentligen?

– Det innebär att vi gör allt vi kan för att i tid upptäcka om det finns personer med onda avsikter i närheten. Precis som när vi har en kommendering inför fotboll eller statsbesök. Vi jobbar med personkontroller, kontakt, avslöjanden. Detekterande, som vi använder som uttryck för det här. Det är svårt naturligtvis. Hundra procents säkerhet kan man aldrig garantera, säger Stockholmspolisens talesperson Kjell Lindgren.

”Hög säkerhetsnivå oavsett var”

Hur bedömer ni risken för att Eurovision är ett mål för terrorister?

– Det har jag inte kunskap att bedöma. Det ingår i vår planering att ha beredskap för att ingripa vid det allra värsta scenariot. Och vi är ganska trygga för den planering som vi har gjort, säger Kjell Lindgren.

– Polisen är vårt främsta bollplank och jag känner mig trygg med deras bedömningar. Några förändringar har inte gjorts på grund av terrorhot i den planering som vi haft sedan i höstas, och som ligger på en hög nivå oavsett var ESC äger rum, säger Jesper Ackinger.

Det finns också andra risker utöver attentatsrisken. Vad har arrangörerna gjort för att förhindra sexuella trakasserier, som det blev skandal kring vid festivalen i Kungsträdgården förra året?

– Kungsträdgården är en av våra spelplatser, dit vi bjuder in alla som finns i Stockholm till ett fantastiskt program. Då vill vi att det ska vara säkert och tryggt. Det kommer att finnas vakter, personal på plats. Där man går in kommer det att finnas personer som ser en, som hälsar välkommen, som får en att känna sig trygg på området.

Polsen: Anmäl alla trakasserier

Finns det en högre medvetenhet hos arrangörer och polis om sexuella trakasserier nu? Kan föräldrar och ungdomar som beger sig dit känna sig tryggare?

– Det hoppas jag verkligen. Vi är också medvetna om det här fenomenet och vi hoppas att man så fort som möjligt anmäler om man är utsatt för trakasserier av något slag och ge oss en möjlighet att utreda det och få bort det här beteendet, säger Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2016

Mer i ämnet