Nike Markelius slog igenom som trummis i punkbandet Tant Strul på 80-talet. Foto: SVT

Nike Markelius nya kampsånger

Uppdaterad
Publicerad

Nike Markelius är tillsammans med Röda orkestern aktuell med ny skiva full med politiska sånger – poeter som Göran Greider och Jenny Wrangborg har skrivit texterna.

Hjärtat bultar till vänster i Nike Markelius och Röda orkesterns nya skiva. En rad kända författare medverkar med texter av  Göran Greider, Inger Edelfelt, Susanna Alakoski. Medverkar gör även poeten och kallskänkan Jenny Wrangborg. Och Bruno K Öijer.

– Jag är nyfiken på olika människors poetiska bilder av vår politiska samtid, säger Nike Markelius till Kulturnyheterna.

Efterfrågar politiska idéer

Kampsånger för 2014 och för maktskifte – politiskt finns här inga överraskningar men Markelius och Wrangborg vill se en förnyelse av det politiska idéklimatet. 

– Ganska många politiker, inte bara de borgliga, utan de gäller överhuvudtaget de etablerade partierna, har inte så många nya idéer, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.