De internationella reaktionerna på Svenska Akademiens val av pristagare är blandade. Foto: Skärmdump/TT

Nobelpris till Dylan skräll i världsmedia

Uppdaterad
Publicerad

Nyheten att årets Nobelpris i litteratur går till Bob Dylan har under dagen toppat många av de internationella nyhetssajterna. Och reaktionerna på Svenska Akademiens val av pristagare är blandade.

Att den amerikanske sångaren och poeten Bob Dylan blir årets mottagare av Nobelpriset i litteratur slog under dagen ned som en bomb på nyhetsredaktioner runt om i världen.

Reaktionerna på Svenska Akademiens beslut har också varit blandade, och inom internationell media har många valt att uppmärksamma att årets pristagare varit en av de mer överraskande mottagarna av utmärkelsen.

Nobelpriset i litteratur 2016

Süddeutsche Zeitung: ”Ingen räknade med honom”

Den tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung skriver i en kommentar att Svenska Akademien, efter att 1997 gett priset till den nu nyss avlidne Dario Fo, återigen gjort ett minst sagt oväntat val av pristagare i Dylan, då man skriver att: ”Knappt någon hade räknat med honom.”

Även den franska dagstidningen Le Monde uppmärksammar Dylans oväntade Nobelpris, men skriver samtidigt att den amerikanske sångaren faktiskt redan 2008 belönades med ett prestigefyllt litterärt pris – en hedersvariant av Pulitzerpriset – vilket även det ansågs vara oväntat.

Corriere della Sera: ”Viktig person inom populärkultur”

Den italienska dagstidningen Corriere della Sera å sin sida hyllar Svenska Akademiens val och skriver att man i år valt att hedra: ”Poesin och den amerikanska ”luffar-traditionen”. Robert Zimmerman är inte bara en av de viktigaste amerikanska sångarna och kompositörerna från den senare delen av 1900-talet, men även en symbol för alternativkultur i hela världen. Dylan är utan tvekan en de viktigaste personerna inom folkmusiken och populärkulturens under de senaste 50 åren.”

Guardian: ”Nobel-skämt”

Den brittiska dagstidningen The Guardian skriver i en kommentar att Bob Dylan är den förste låtskrivaren som belönats med Nobelpriset. Tidningen noterar även att man, då hans namn tidigare under åren dykt upp på vadslagningssajter, aldrig tagit det på allvar, utan sett det som ett seglivat Nobel-skämt.

Welsh: ”Missriktad nostalgi”

Men det är inte bara världens nyhetssajter som reagerat på årets val av litteraturpristagare. Även inom den litterära världen möts Svenska Akademiens beslut av en uppsjö av känslor.

Den brittiske författaren Irvine Walsh spar inte på krutet i sin kritik av valet av pristagare, då han i ett inlägg på Twitter skriver att: ”Jag är ett Dylan-fan, men det här en form av missriktad nostalgi, ryckt ur ett antal härskna prostator, som tillhör ett gäng senila och lallande hippies”.

”Ett mycket bra val”

Den brittisk-indiske författaren Salman Rushdie, som under många år själv funnits med på listor med tippade Nobelpriskandidater, hyllar å sin sida årets Nobelpristagare, då han twittrar att: ”Från Orfeus till Faiz har sång och poesi alltid varit nära förbundna. Dylan är en värdig arvtagare till bardtraditionen. Ett mycket bra val.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset i litteratur 2016

Mer i ämnet