Timbuktu uppskattas oftast av norska Nobelkommitténs Geir Lundestad. Foto: TT

Norska Nobelkommittén: ”Inte hans smartaste låt”

Uppdaterad
Publicerad

Men Geir Lundestad på norska Nobelkommittén ser inga problem med Timbuktus medverkan i Nobelkonserten i Oslo.

– Nej, vi har haft hundratals artister på våra konserter och många av dem har sagt saker som vi inte nödvändigtvis håller med om, säger norska nobelkommitténs sekreterare Geir Lundestad till Kulturnyheterna. 

Han menar att de inte kan kräva att deras artister måste anpassa sig sig efter vissa moraliska ideal.

Ny låt av Kartellen och Timbuktu

– Då skulle det inte bli några konserter, säger han.

Geir Lundestad har ännu inte hört Timbuktus och Kartellens låt ”Svarta Duvor & Vissna Liljor”, men nyheten om den har nått Norge.

Glad åt Timbuktus medverkan

Även om han inte tycker att raderna om att dunka Jimmie Åkesson gul och blå hör till Timbuktus bästa, är han glad att artisten tackat tackat ja till att vara med i årets fredspriskonsert.

–  Vi måste ha bredd och visa tolerans. Och Timbuktu har en profil som vi oftast uppskattar, även om detta kanske inte verkar vara hans smartaste låt, säger han.

Claire Danes leder galan

Nobelkonserten äger rum i Oslo den 11 december i fredsprisets anda.  Bland de andra artisterna finns Mary J. Blige, Morrissey och Omar Souleyman med flera. Värd för galan är Homeland-stjärnan Claire Danes.

Nobels fredspris gick i år till det internationella organet OPCW för sitt arbete med eliminering av kemiska vapen.

Timbuktu svarar på sms

Timbuktu har vid ett flertal tillfällen tackat nej till att ställa upp på en intervju med Kulturnyheterna.

I ett sms skriver han: ”Min erfarenhet säger att jag måste välja mina tillfällen med omsorg. Det har jag gjort. En låt, ett FB-inlägg, en tweet. Mer blir det inte just nu. Men Sebbe tyckte jag summerade det bra igår. Olyckligt att se hur media fastnar i att låten är ett hot när en tänkande människa så enkelt kan se att låten är så ofantligt mycket mer än bara det.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny låt av Kartellen och Timbuktu

Mer i ämnet