Stefan Sundström, Anna Järvinen, Anna Ternheim, Sarah Dawn Finer och Jens Lekman är bokade till nya ö-scenen. Foto: TT Bild

Ny popscen på Gotland i sommar

Uppdaterad
Publicerad

En ny livescen, eller en utdragen festival om man så vill, slår upp dörrarna på norra Gotland i sommar.

Festivaldöden är lite som internetflugan – den blir aldrig riktigt verklighet. På det svenska fastlandet utökas faktiskt festivalutbudet. Kända musikfester återuppstår, stora arrangörer planerar för nya satsningar och nya kortfestivaler (t.ex. Kentfest och Sthlm Fields) drar igång.

På öarna är rock- och poputbudet sämre. Men i sommar får Gotland en ny scen för livemusik, teater och talkshow.

Festivalsommaren 2014

Drömde om konsert i ladan

– Jag blev sommargotlänning 2012 och kände allt mer att jag aldrig ville åka hem. Eftersom jag är entreprenör tänkte jag: ”Vad kan jag göra här?” Jag stod i kalkladan och tänkte: ”Här vill jag se Anna Ternheim spela”.

Det berättar Filip Adamo – arrangören med rötter i skivbolagsbranschen, som står bakom den nya livescenen ”c/o Bungenäs”.

Konserter, teater & talkshow

Ur egen ficka drar han ihop 20 konsert-, talkshow- och teaterkvällar, som ska utspelas i Bungenäs kalklada under sommaren.

Bungenäs är en halvö öster om Fårösund på norra Gotland. Under lång tid var ön militärt område och avstängt för allmänheten. Nu finns där en restaurang och den redan nämnda kalkladan från sekelskiftet. Den rymmer 300 personer.

Ternheim: ”Speciella band till Gotland”

Den finurliga singer-songwritern Jens Lekman har bokat in sin hittills enda svenska sommarkonsert i ladan. Melankolins popdrottning Anna Ternheim kommer också förbi en kväll i augusti.

– Jag har speciella band till Gotland och känner Filip sedan tidigare. När han presenterade idén om att komma upp för ett par dagar vid havet och en intim kväll i kalkladan kändes det självklart. Det kommer bli en speciell kväll, säger Anna Ternheim.

Bajamajafri festival?

Andra bokade akter är exempelvis Anna Järvinen, Sarah Dawn Finer, Jakob Hellman, Kristian Anttila, kanadensiska Basia Bulat och amerikanska Israel Nash – samt Kristoffer Triumfs podcast som blivit talkshow. Planen för c/o Bungenäs är en årlig tradition.

– Man skulle kunna kalla det en form av festival, som jag vill göra varje sommar framöver. Men det finns inte en bajamaja så långt ögat når!

Vill berika öns utbud

Det finns förstås redan kultur att ta del av på Gotland. Bland annat spelar Melissa Horn, First Aid Kit och Bo Kaspers Orkester på Stora Gåsemora, Fårö, i sommar.

Men Filip Adamo menar att han tillför något nytt. Ett alternativ:

– Det finns ställen där du kan titta på Shakespeare, en viss typ av musik spelas i ruinerna och man vet att man kan få Timbuktu och Hoffmaestro. Jag vill inte konkurrera med de andra. Det här är ett mer selektivt urval och mer intimt. Om vi lyckas så berikar vi kulturutbudet på ön.

Den 29 juni inleds programmet, med Stefan Sundström.

Exempel ur c/o Bungenäs-programmet

29/6 Stefan Sundström (första)

1/7 Love Antell

3/7 Israel Nash (US) + support The Tarantula Waltz

8/7 Kristoffer Triumf Möter

10/7 Anna Järvinen & Pontus De Wolfe

22/7 Teater Brunnsgatan 4 ger Allan Edwalls Limpan med Johannes Brost

24/7 Jens Lekman & Sumie

27/7 Kristian Anttila & Jakob Hellman

31/7 Sarah Dawn Finer + support Cajsa Siik

10/8 Azure Blue & Simian Ghost

17/8 Anna Ternheim

29/8 Basia Bulat (CAN) & Basko Beleives (sista)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Festivalsommaren 2014

Mer i ämnet