Beatrice Eli släpper under onsdagen sitt debutalbum. Foto: Märta Thisner

Beatrice Eli – debutanten som redan kallas ikon

Uppdaterad
Publicerad

Beatrice Eli är den nya men redan hyllade artisten som i dag är dubbelt aktuell.

Beatrice Eli växte upp i Stockholmsförorten Farsta och upptäcktes av ett brittiskt skivbolag efter att hon lagt upp några av sina låtar på musiksajten Myspace.

Efter en uppmärksammad EP släpper hon nu debutalbumet ”Die Another Day”. Ett popalbum som under dagen fått högsta betyg av de största dagstidningarna. Samtidigt tilldelas hon Musikförläggarnas stipendium på 25.000 kronor med en motivering som talar om en ”ny ikon”.

”Jag blev helt mållös”

Hur känns det att kallas för ikon?

– Jag blev helt mållös när jag läste motiveringen, det är väldigt stora ord. Kanske inte känns så när jag vaknar på morgonen men det är en fantastisk komplimang, säger Beatrice Eli.

Hon nämner Madonna, Britney Spears och Robyn som några av sina egna favoritikoner.

– De är förebilder både för musiken och sin livsstil. Jag känner väldigt mycket för Britney Spears och beundrar henne för vad hon gått igenom, säger Beatrice Eli och syftar på all den negativa uppmärksamhet som riktats mot den amerikanska artisten.

Skriver om mod, sorg, åtrå och sex

Recensenterna beskriver hur Beatrice Eli på ett självklart sätt blandar soul, electro och pop. I motiveringen till stipendiet skriver juryn att hon ”befriar popmusiken, gör den både spännande och angelägen igen”.

Själv beskriver hon sin musik på ett enda sätt:

– Kvalitativ pop. Punkt. I pop får man ta över allt ifrån och stoppa in i olika kostymer.

Texterna på ”Die Another Day” kretsar kring mod, sorg, åtrå och sex, och är alla skrivna på ett väldigt rakt sätt, något som inte minst märks på den hyllade singeln ”Girls”.

– Får man till den typen av låtskriveri så går låten verkligen in på djupet, säger Beatrice Eli och nämner inledningen på The Velvet Undergrounds ”Pale Blue Eyes” som ett praktexempel.

Tillsammans med Silvana Imam

En annan artist som uppmärksammats för sina raka texter är hiphop-aristen Silvana Imam, som också är Beatrice Elis flickvän.

Hjälper ni varandra med låtskrivandet?

– Vi skriver inte tillsammans men vi inspireras väldigt mycket av varandra. Jag tycker att Silvana är en av, om inte den bästa svenska låtskrivaren som finns just nu.

Se musikvideorna till ”Girls” och senaste singelsläppet ”Moment of Clarity” hos SVT:s musikblogg PSL.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.