George Martin och Staffan Olander 2008 när stipendiet ”Sir George Martin Music Award” instiftades. Foto: TT

Nyfikenheten blev en oväntad vänskap

Uppdaterad
Publicerad

Staffan Olanders medverkan i tv-programmet ”Tiotusenkronorsfrågan” blev startskottet för en livslång vänskap med George Martin.  

1973 fick den legendariske Beatlesproducenten George Martin höra om en kille i Sverige som tävlade i kategorin ”The Beatles” på en frågesport i tv. Han gjorde då något som kom som en överraskning för Staffan Olander, ett 22-årigt Beatles-fan från Södra Sandby som medverkade i ”Tiotusenkronorsfrågan”.

George Martin skickade en inbjudan till Staffan Olander, som lästes upp i programmet, där det stod att han var välkommen att hälsa på i London,

– Det kom som en väldig överraskning, jag blev både chockad och glad, säger Staffan Olander.

Livslång vänskap

Resan till London innehöll allt från besök i den legendariska Abbey Road-studion till en titt i fabriken där skivorna pressades. Men framför allt blev det ett startskott för vänskapen mellan Staffan Olander och George Martin.

– Jag tror inte att han betraktade mig som ett vanligt Beatles-fan, utan såg att jag var genuint intresserad av musiken.

Även familjerna blev vänner och de umgicks många gånger under åren. Och vänskapen resulterade även i en biografi om Martin, föreläsningar och stipendiet ”Sir George Martin Music Award”.

Staffan Olander har under åren byggt upp ett eget arkiv i sitt hem, med vinylskivor, böcker och tidningar. Namnet ”Abbey-room” skvallrar om vad det är – en hyllning till the Beatles.

Vågade släppa fram Beatles

Musikjournalisten Stefan Wermelin, mångårig medarbetare på Sveriges radio, beskriver förhållandet mellan George Martin och Beatles som en ömsesidig symbios.

– Han vågade ju släppa fram detta långhåriga gäng som blev så framgångsrikt. De hjälpte varandra framåt.

På den tiden som Beatles tog form var det standard att låtskrivare gav artister låtar, och Stefan Wermelin menar att det var ett ovanligt drag att lyfta fram bandet som låtskrivare. Men som producent från den klassiska skolan kunde han lära de unga musikerna tekniker och att forma soundet.

– De började leka med olika teknikiska lösningar, till exempel spelade de upp piano baklänges och mixade in det i musiken så att ljudet fick en förklang istället för en efterklang som piano annars har.

Även SVT:s musikkritiker Per Sinding-Larsen lyfter upp Martins förankring i den klassiska skolningen.

– George Martin hade en väldigt stor roll i Beatles historia, han tog dem från att vara ett vanligt popband till att bli det de blev. Och kanske var det hans klassiska skolning som gjorde att han ställde frågan ”kan det finnas nya sätt att göra popmusik på?”, säger han i Gomorron.

”Största som hänt”

Producenten och artisten Pernilla Andersson fick priset 2013 och minns hur hon fick träffa George Martin under prisceremonin.

– Jag brukar inte bli starstruck men jag var så imponerad av att få möta honom. Det finns inget annat pris jag skulle värdera högre än ett pris från George Martin.

– Jag brukar säga att det största som har hänt mig i livet är min son och att få George Martin-priset, säger Pernilla Andersson.

Hon fick också chansen att pumpa honom på information vid den efterföljande middagen. Särskilt stråkarrangemangen i Eleanor Rigby ville hon veta hur han hade gjort.

– För mig är han nummer ett bland de producenter som har skrivit in sig i musikhistorien, säger Pernilla Andersson.

”Vänfast, generös, öppen”      

På onsdagen kom nyheten att George Martin, som också kallas ”den femte beatlen”, gått bort – 90 år gammal.

– Han var fantastiskt trevlig, vänfast, generös och öppen. Och aldrig att han satte sig själv i mitten av sammanhanget – han gav andra utrymme hela tiden, säger vännen Staffan Olander som mötte beskedet med sorgsamhet.

– Både jag och min fru känner det som att en nära vän har gått bort, och våra tankar går nu till hans familj. Men sedan vänder vi på myntet och tänker på allt gott, på hans fantastiska person och den musik som kommer att leva för alltid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.