President Barack Obama skickade ett kondoleansbrev till dj-legenden Frankie Knuckles familj. Foto: AP

Obama: Frankie Knuckles musik lever vidare

Uppdaterad
Publicerad

Housemusikens gudfader Frankie Knuckles dog oväntat för en månad sedan. I ett brev till dj-legendens familj och vänner skriver president Barack Obama att Knuckles gärning lever vidare på dansgolv världen över.

Frankie Knuckles blev känd som dj på Chicagoklubben The Warehouse i slutet av 70-talet. Det var till hans remixer av soul och europeisk syntmusik som publiken dansade sig ut ur den glamorösa discons tid och en svettigare klubbera tog vid.

Uppfann Housemusiken

Knuckles renskalade musik uppskattades så mycket att människor började fråga efter ”house-musik”, alltså den musik som spelades på the Warehouse.

När han oväntat dog för en månad sedan, 59 år gammal, gick således en legend ur tiden.

”Förändrade dansmusiken för alltid”

– På samma sätt som Bob Dylan var med om att skruva om rockhistorien var Frankie Knuckles en av dem som förändrade dansmusiken för alltid, sa SVT:s musikprofil Per Sinding-Larsen till Kulturnyheterna då.

Nu understryker även USA:s president Knuckles inverkan i genren. I ett brev från Barack och Michelle Obama till Frankie Knuckles vänner och familj uttrycker presidentparet sina kondoleanser. 

Knuckles en vägvisare

De skriver bland annat att Frankie Knuckles musik hjälpt folk att öppna sina sinnen och fört människor samman, att han var en vägvisare i genren och att hans musikgärning kommer att leva vidare både i staden Chicago och på dansgolv världen över.

Klubben the Warehouse finns inte kvar i dag. Men gatan där klubben låg heter sedan tio år tillbaka Frankie Knuckles Way.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.