Pojkbandet One Direction Foto: TT

One Direction kan splittras – trösta dig med universum

Uppdaterad
Publicerad

One Direction kan bryta upp.

Nu spekulerar världen om när. Fans som tycker att det känns jobbigt, kan te sig till andra, parallella världar. Det tipsar Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik, om – samtidigt som han äter lunch fyra meter från Stephen Hawking.

I våras tårades världens ögon när One Direction-medlemmen Zayn Malik bröt upp från det brittiska pojkbandet för att satsa på en solokarriär.

Vecka 35 börjar med nya, potentiellt tråkiga besked till alla One Direction fans – directioners. 1D tar sabbatsår hela 2016, och enligt tidningen The Sun kan det vara tal om splittring.

– Killarna har jobbat tillsammans i fem år, vilket är otroligt för vilket pojkband som helst. De förtjänar att ha åtminstone ett år för att jobba med egna projekt, säger en källa till The Sun.

”Kan finnas bevis för flera universum”

One Direction bildades 2010 genom talang-tv-programmet ”the X Factor” och består i dag av Niall Horan, Liam Payne, Harry Styles och Louis Tomlinson.

I samband med Zayn Maliks avhopp i våras fick den brittiska fysikern och författaren Stephen Hawking frågan om vad det tråkiga faktumet kunde tänkas få för kosmologiska konsekvenser.

Hawking svarade:

– En dag kan det mycket väl finnas bevis för flera universum... Och i det universumet är Zayn fortfarande med i One Direction.

Hawking i Sverige

I dag är Stephen Hawking i Stockholm för att hålla en föreläsning om svarta hål och delta i en fysikerkonferens.

I samma konferens deltar svenska Ulf Danielsson, professor i teorietisk fysik vid Uppsala universitet.

Han berättar att principen om parallella världar går att applicera även på en eventuell splittring av One Direction.

– Om man tänker sig att det finns parallella världar, att allt som kan hända har hänt i någon av dessa världar, kan det vara en tröst att One Direction existerar som förut någon annanstans, säger Ulf Danielsson, endast fyra meter från Stephen Hawking vid ett lunchbord någonstans i Stockholm.

– Det har med kvantmekaniken att göra: det finns saker som sker av en slump, men saker kan hända parallellt i olika världar. Alltså det är ett sätt som går att räkna på inom fysiken. Om det verkligen är så kan man inte vara säker på.

”En fysikalisk sanning”

Tanken på parallella universum kan om inte annat vara en tröst.

– Det är fullt tillåtet att resonera på det sättet. Om man tycker att det känns bra kan man hänvisa till att det finns en fysikalisk sanning i att One Direction inte är splittrat i en parallell verklighet, säger Ulf Danielsson.

Hur många de parallella världarna skulle kunna vara och hur de ser ut, är snudd på meningslöst att spekulera i, tycker Ulf Danielsson.

Om tankeprincipen ska tillämpas är varje variant på varje värld möjlig någonstans.

”Klen tröst”

– Personligen tycker jag att det är lite av en klen tröst. Men det är väl bra om fansen inte bara tänker på bandet, utan funderar över fysik och universum.

Är det inte riskfyllt att börja tänka på universum om man redan är nedstämd?

– Nej, det tycker jag inte. Då kanske man känner att de små problem man har i tillvaron får nya perspektiv, som kan göra dem lättare att bära. Den typen av perspektiv är någonting vi alla behöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.