Foto: TT

Operan håller stängt under nazistdemonstration

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen håller det nazistiska Svenskarnas parti valupptakt i Stockholm. Demonstrationen äger rum på Gustav Adolfs torg ett stenkast från slottet och riksdagen.

Vid Gustav Adolfs torg ligger också Kungliga Operan, som har beslutat att hålla stängt mellan 7:00 och 18:00 på grund av demonstrationen.

Operan gör bedömningen att demonstrationen, och motdemonstrationen i Kungsträdgården bakom operahuset, innebär att det är bäst att hålla besökare och personal borta från operahuset under lördagen.

Skönsång i protest?

Och att SvP:s valupptakt äger rum just utanför operans portar innebär en möjlighet att protestera ljudligt, menar Expressens Gunilla Brodrej.

Brodrej föreslår en sånginsats från operakören: ”Öppna dörrarna till den stora balkongen vid Guldfoajén på lördag klockan 14.00 och låt Sveriges bästa operakör kliva fram till balustraden och sjunga de hebreiska fångarnas kör ur Verdis 'Nabuccco'”.

Tyst protest

Men Kungliga Operan har inte några sådana planer. Redan rullar istället ”etiska ställningstaganden för mångfald” på elektroniska skyltar på husets fasad, skriver Operan på sin hemsida. Operachefen Birgitta Svendén konstaterar samtidigt i ett svar i Expressen att föreställningen ”Trollflöjten” ges på Ljusterö på lördagen och att kören därför inte har möjlighet att delta i en protestaktion inne i centrala Stockholm.

Klockringning

Svenska kyrkan väljer inte, som Operan, en tyst protest, utan kommer istället att låta klockorna i S:t Jacobs kyrka i Kungsträdgården ringa in till en gudstjänst för alla människors lika värde.

– Andakten tar ställning för allas lika värde och att vi inte gör någon skillnad på människor. Det viktiga är att vi firar gudstjänst för livets skull i ett kyrkorum som är öppet för alla. Vi gör det för att manifestera alla människors okränkbara värde i en tid då det inte är självklart, säger domprost Hans Ulfvebrand i ett uttalande.

Svensk nazilinje provocerar FN

Sverige är sedan länge anslutet till FN:s konvention om avskaffandet av alla former av rasdiskriminering. Ändå tillåts nazistiska Svenskarnas parti (SVP) fortsätta med sin rasistiska propaganda. I sin senaste rapport om Sverige noterar FN:s kommitté mot rasdiskriminering med oro att rasistiska och extremistiska organisationer fortsätter att verka, skriver Sydsvenskan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.