Max Martin, Tove Lo och Timbuktu. Foto: TT

Över 1.000 artister klagar på Youtube i brev till EU

Uppdaterad
Publicerad

Över tusen av världens mest tongivande artister och låtskrivare har skrivit på ett gemensamt upprop mot Youtube, och vädjar till EU om krafttag. Deras verksamhet leder till minskade intänkter till musiker och att branschen just nu håller på att urholkas.

Coldplay, Lady Gaga, Paul McCartney, Ed Sheeran, Sting och medlemmarna i Abba. Detta är bara några av de namn som skrivit under.

Det är några av världens mest namnkunniga artister, låtskrivare och grupper som skrivit under det tusen namnunderskrifter tunga brevet till EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Enligt DN finns även välkända svenska namn som Max Martin, Tove Lo, Swedish House Mafia och Timbuktu med i protesten.

Menar att Youtube hotar framtiden

De menar att Youtube inte tar sitt ansvar när det kommer till så kallade ”safe harbours”, något som videonätverket fått kritik för tidigare.

Användarna på Youtube tillåts i alldeles för stor utsträckning att lägga upp material de inte har rättigheter till – utan att Youtube rensar upp bland detta material, menar de drygt tusen artisterna.

Youtube-modellen sätter hela musikindustrins framtid på spel, menar man.

”Värdegapet undergräver rättigheter och intäkter för dem som skapar, investerar i och äger musik. Och det snedvrider marknaden” står det i brevet rapporterar Financial Times.

Världens största bolag i branschen, Universal Music Group, skrev nyligen till den amerikanska upphovsrätts-myndigheten, US Copyright Office, och meddelade att man nu tvingats hyra in ett externt bolag i frågan. Som tredje part jobbar nu detta bolaget ”enbart med att hitta och påvisa hur Universal Music Groups egna material har använts utan tillstånd på Youtube.”

Från den Google-ägda videoplattformens sida ställer man sig dock tämligen oförstående till kritiken. Youtube menar att man samarbetar väl med branschen för att mer pengar ska gå tillbaka till artisterna, enligt Financial Times.

Känsligt läge inför förhandlingar

En talesperson för videonätverket, som delar med sig av reklamintäkter från musikvideos till artister och skivbolag, säger att man betalat ut tre miljarder dollar till industrin.

– Den överväldigande majoriteten av bolagen och förläggarna har licens-avtal med Youtube, och väljer att ge möjlighet åt fans att ladda upp (videoklipp) på plattformen vilket gör att de tjänar pengar på detta 95 procent av fallen, säger en talesperson för Youtube till Financial Times.

Uppropen och klagomålen mot Youtube har uppkommit i ett tämligen känsligt läge för såväl branschen som videonätverket. Världens tre största skivbolag (Universal, Sony och Warner) håller nämligen just nu på att förhandla om nya licensavtal, enligt den amerikanska affärstidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.