Martin Forssman, pressansvarig för Sweden Rock. Foto: Scanpix

”Överförmynderi av värsta sort”

Uppdaterad
Publicerad

Hårdrocksfestivalen Sweden Rock varnar för att musiken kommer att dränkas av sänkta ljudnivåer. Men på Peace & Love har man inget emot att dra ner volymen.

En ny utredning föreslår att ljudnivåerna på bland annat konserter ska sänkas från 100 till 97 decibel, för att inte skada publikens hörsel.

Sweden Rock

– Finns det skador ska man inte tumma på det. Vi har legat strax under de här maxnivåerna när Socialstyrelsen har mätt ljudnivåerna tidigare. Vissa besökare brukar säga att det är för högt, andra att det är för lågt, säger Ronny Mattsson, presschef på Peace & Love.

Men på Hårdrocksfestivalen Sweden Rock i Sölvesborg är det inte lika glada miner.

– Decibelskalan är ju logaritmisk vilket innebär att den fördubblas med var tredje decibel, så sänker man med tre decibel så halverar man ljudstyrkan. Det är en ganska stor förändring vi pratar om här, säger pressansvarig Martin Forssman.

Vad skulle det på för konsekvenser för en konsert på Sweden Rock?

– Man mäter ju längst fram vid högtalarna, där det är som högst. Står man därför en bit bak som man gör i ett stort folkhav så försvagas ljudet. Dessutom påverkar ju väder och vind när det är utomhuskonserter. Man skulle störas av att folk pratar runt omkring och få en sämre totalupplevelse av konserterna.

Men om man har kommit fram till att de här ljudnivåerna är skadliga, är det inte rätt att sänka decibelnivån då?

– Det där känns som ett väldigt fyrkantigt tänkande och dessutom som överförmynderi av värsta sort. Det finns många miljöer runt om i samhället där ljudnivåerna är högre än på konserter. Går du på en fotbollsmatch så låter publiken ofta betydligt mer än vad ljudnivåerna är på en konsert. Ska man nödvändigtvis ägna sig åt den här typen av överförmynderi kan man göra det på områden där det skulle få större effekt.

Men varför ska man inte värna festivalpublikens hörsel?

– Det har man gjort. Det är en extrem skillnad nu jämfört när man gick på konserter för några år sedan i Sverige. Våra besökare har inga synpunkter på att det skulle vara för högt ljud, däremot är det många som tycker att det är alldeles för lågt, att det är svårt att höra när man står långt bak, säger Martin Forssman.

Sweden Rock fick tidigare böta 200 000 för att ha överskridit den tillåtna ljudnivån på fyra konserter sommaren 2009.

Kommer det bli ännu svårare för er att hålla rätt ljudnivå om decibelgränsen sänks?

– Nej man sänker ljudet bara. Men gränsen skulle bli svårare att hålla eftersom publiken låter. det är svårt att utröna vad som är publikljud och vad som är ljud från högtalare. Det är ganska lätt för en publik att låta mer än 97 decibel. Då är vi rökta ändå.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sweden Rock

Mer i ämnet