Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Owe Thörnqvists ESC-plan: ”Jag drar Putin vid näsan”

Uppdaterad
Publicerad

Skrällen i Växjö tog Owe Thörnqvist till final. Och han har fortfarande folket med sig.

I SVT:s omröstning får han över hälften av rösterna. Det kan öppna för en Eurovisionkupp.

– Jag har en lång arm som jag sträcker ut och vrider om näsan på Putin, säger han.

Det är inga låga odds på Owe Thörnqvist inför finalen av Melodifestivalen. Men under genrepet fick 88-åringen mest applåder av de tolv tävlande artisterna. I Kulturnyheternas omröstning får ”Boogieman blues” över hälften av rösterna.

– Shobidobido, skulle jag säga. Jabadabado!, säger Owe Thörnqvist om en hypotetisk seger.

Melodifestivalen 2017

Vinnaren av Melodifestivalen 2017, reser, som bekant, till Kiev i maj. Konflikten mellan Ukraina och Ryssland beräknas prägla evenemanget.

”Låt bli Donetsk”

– Jag har översatt låten till engelska och ryska. Då har jag en lång arm, som jag sträcker ut och vrider om näsan på Putin. Putin – don’t you do this. Ever again!, säger Owe Thörnqvist.

I en intervju med Kulturnyheterna har artisten tidigare berättat att han först skrev en politiskt laddad låttext till Melodifestivalen. Den handlade om Putin, Trump och den svenska försvarspolitiken. Men bidraget kom aldrig med. Istället blev det ”Boogieman blues”.

– Man får bli diplomat. Säga någonting vackert. Sjunga en bit för honom (Rysslands president) så att han blir smickrad. Och så frågar han, kan du tänka dig att göra en låt till? Ja, om du låter bli Ukraina, svarar jag då. Och Donetsk.

Läs mer: Svarta listan hotar fredlig Eurovision

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2017

Mer i ämnet