Publik på Peace & Love-festivalen 2012. Foto: Scanpix

Peace & Love ställer in och går i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

En av Sveriges största och mest älskade musikestivaler ställs in. Det chockbeskedet kom från Borlänge i dag, när Peace & Love meddelade att man ställer in årets festival. Det skriver festivalen på sin webbsida.

Årets Peace & Love-festival, som skulle ha hållits i Borlänge den 25-29 juni, skulle ha blivit den 15:e i ordningen och hade bland annat Depeche Mode, Pet Shop Boys och Iggy & The Stooges som dragplåster.

Peace & Love

Men i stället för festival har bolaget nu begärt sig självt i konkurs.

”Vi är alla otroligt ledsna och känner såklart extra för er som längtat, planerat och köpt biljett”, skriver man bland annat.

Kan inte betala räkningar

Orsaken är att man inte fått ordning på ekonomin, framför allt på grund av bristande biljettförsäljning. Peace & Love har bara lyckats sälja 9.000 biljetter till årets festival, mot de 23.000 man i vanliga fall sålt vid motsvarande läge andra år.

”Vi klarar inte av att betala våra löpande räkningar och ju närmare festivalen vi kommer, desto svårare är det att styra om och avboka. Därför är vi tvungna att fatta det tyngsta beslut vi någonsin fattat”, skriver man vidare i sitt uttalande.

Skulder på 13 miljoner

Peace & Love har dragits med ekonomiska problem länge. Redan i september stod det klart att man hade skulder på totalt 13 miljoner kronor. Den gången gick kommunen in för att rädda festivalen

– Vi hoppas och tror att det ska bli festival även nästa år, vi jobbar efter den tesen, sade Peace & Loves presschef Ronny Mattsson till SVT Gävledala den gången.

Men räddningsplanen, som bland annat handlade om att krympa festivalen och avveckla vissa sidoverksamheter, gick alltså inte i lås.

”Det som kommer hända nu är att Tingsrätten ska godkänna vår ansökan om konkurs”, skriver Peace & Love i sitt uttalande.

Grundaren: ”Bestämdes igår”

Under eftermiddagen höll Peace & Love en presskonferens för att förklara beslutet. Där sade man bland annat att det var helt nyligen som beslutet att lägga ned festivalen fattades.

– Det bestämdes igår. Det beror dels på vårt underskott från förra året, sedan är det konkurrensen från andra arrangemang runtom i Sverige, säger festivalens grundare Jesper Heed.

Huruvida det blir några pengar för de 9 000 som köpt biljett är än så länge för tidigt att svara på, säger festivalledningen.

– Sannolikheten är inte jättestor att det kommer att betalas tillbaka pengar till enskilda fordringsägare, säger advokaten Henrik Schef.

Vet inte vad som händer imorgon

På presskonferensen fick man också frågan om huruvida festivalen kan återuppstå i framtiden. Där gav festivalchefen Jesper Heed ett svävande svar:

– Föreningen fanns innan festivalen, så absolut kan Peace & Love ha en framtid. Peace & Love AB har gått i konkurs. Men vad som händer imorgon, eller om två-tre veckor, det vet vi inte, säger han.

Tredje festivalen att lägga ner på kort tid

Peace & Love är den tredje svenska festivalen som läggs ned på kort tid. De som faller är ofta festivaler som drivs av musikföreningar och idealister. Kvar står de kapitalstarka internationella aktörerna.

–De är de små orterna som Hulstfred och Borlänge som är de stora förlorarna. De som står kvar är de som har stora pengar bakom sig, säger musikjournalisten Hasan Ramic.

–Personligen trodde jag inte på festivaldöden förrän nu, säger Jesper Heed på Peace & Love.

Se Kulturnyheternas Oskar Anestens inslag om festivaldöden här bredvid.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Peace & Love

Mer i ämnet