Malik ”Phife Dawg” Isaac Taylor under fotografering i New York 2015. Foto: AP/TT

A Tribe Called Quests grundare är död

Uppdaterad
Publicerad

Phife Dawg, medgrundare till den legendariska rapgruppen, blev 45 år gammal.

”Can I kick it?” Med den raden intog A Tribe Called Quest hiphopvärlden och förändrade den för alltid. Nu har medgrundaren och en av frontfigurerna i den ikoniska gruppen tystnat, uppger hiphopmagasinet XXL.

Malik ”Phife Dawg” Isaac Taylor somnade in på tisdagen, 45 år gammal. Dödsorsaken är ännu okänd, men Phife har sedan 90-talet kämpat med och opererats för en svårartad form av diabetes.

Spjutspets i en ny våg

A Tribe Called Quest utgjorde spjutspetsen i en ny våg av hiphop som gjorde uppror mot genrens machoposerande. Medlemmarna Q-Tip, Phife och DJ Ali Shaheed Muhammad omfamnade en jazzigare, mer abstrakt ljudbild med fokus på innovation, flyt och kreativitet.

Med sitt personliga, ofta politiska budskap, bildade gruppen och Native Tongues-rörelsen som omgav den ett sorts yang till den samtida gangstarappens yin.

A Tribe Called Quests andra album, 1991 års ”The low-end theory”, har framhållits som ett av de bästa hiphopalbumen genom tiderna av bland annat Rolling Stone och Pitchfork.

Tongivande under 90-talet

Q-Tip och Phife Dawg växte upp tillsammans i New York, och grundade A Tribe Called Quest 1988 efter att ha träffat Ali Shaheed Muhammad på gymnasiet. Under de följande 10 åren växte de fram som en av 90-talets största musikgrupper, och bidrog med sina fem album till att etablera hiphop som ett globalt musikfenomen. 1998 års ”The love movement” blev deras sista album.

Gruppen stod på scen tillsammans så sent som 2015, då de återförenades på The Tonight Show för att fira debutalbumet ”People's instinctive travels and the paths of rhythm” 25-årsjubileum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.