Polisen om säkerheten inför Eurovision Foto: TT

Polisen: De har fått information

Uppdaterad
Publicerad

42 delegationer från olika länder i och utanför Europa kommer till Stockholm nästa vecka. Samtidigt kommer rapporter om att Säpo fått information som kan påverka hotbilden mot Sverige.

Kjell Lindgren är informationsansvarig på Stockholmspolisen.

Företrädare för Eurosvision song contest, som startar den 10 maj, har fått information av säkerhetspolisen under tisdagen.

– Vi tar till oss informationen som Säpo lämnat och har delat med oss av den information vi kan till den organisation som arrangerar Eurovision.

Eurovision Song Contest 2016

Vad har ni sagt till Stockholms stad och SVT?

– De har fått den information de behöver. Vi känner oss trygga med den organisation vi har. Inför varje sådant här större evenemang har vi en grundplanering som vi följer.

”Känner oss trygga”

Enligt Kjell Lindgren gäller den planeringen även efter den nya information som Säpo har fått. Stockholmspolisen har bland annat varit i kontakt med polismyndigheten i Malmö för erfarenheter från Eurovision song contest 2013.

– Vi har en polisstyrka som vi känner oss trygga med för ett lugnt och tryggt arrangemang. 

Har det inkommit något hot riktat mot evenemanget?

– Det skulle vi aldrig berätta.

Enligt uppgifter till Expressen har Säpo fått information om att sju till åtta IS-terrorister ska ha tagit sig till Sverige. Det är information som hittills inte har bekräftats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2016

Mer i ämnet