R. Kelly i musikvideon till ”Ignition (Remix)” från 2003. Foto: Youtube

R. Kelly mest nostalgisk på Spotify

Uppdaterad
Publicerad

R. Kellys hit ”Ignition (Remix)” från 2003 är den mest populära nostalgilåten på hela Spotify. Det har streamingjätten fastsällt i ny statistisk undersökning.

Uttrycket ”Throwback Thursday” används på sociala medier för att posta material som inte är dagsfärskt, och sägs ha sitt ursprung i en sneakersajt från 2006, som varje torsdag lade upp bilder på snygga basketskor av äldre modell.

Nu har streamingtjänsten Spotify använt termen för att ta reda på vilken låt deras lyssnare finner mest nostalgisk, genom att undersöka de över 80.000 spellistor med orden ”Throwback Thursday”, eller dess förkortning ”TBT”, i titlarna som användare skapat på tjänsten.

”Beep beep”

Vinnaren är R. Kellys hit ”Ignition (Remix)” från 2003.

Resultatet lär förvåna få – ”Ignition (Remix)” blev snabbt singeletta när den släpptes och har för närvarande drygt 60 miljoner spelningar på tjänsten.

Och med sina onomatopoetiska krokar ”toot toot” och ”beep beep”, som härmar ljudet av en bil, är låten nu med på både Rolling Stones lista över de 500 bästa låtarna genom alla tider, och Pitchforks lista över de 500 bästa singlarna under 2000-talet.

Namninsamling för nationalsång

I en forumtråd har folk världen över dessutom listat flera hundra anledningar till varför låten är så bra, i en diskussion som varit aktiv sedan singeln släpptes för tolv år sedan.

Och på Vita husets officiella hemsida har ett fan startat en namninsamling för att göra låten till USA:s nationalsång. Hittills har över 12.000 personer skrivit på.

Gyllene era för nostalgi

Spotify presenterar hela resultatet av undersökningen i en spellista med de 100 mest populära nostalgilåtarna.

I den framkommer också att det främst är hip hop och R'n'B från 00-talet som deras lyssnare vill kastas tillbaka till – åtminstone de som döpt sina listor efter uttrycket ”Throwback Thursday”.

De tre titlar som kommer efter R. Kelly på listan är Ushers ”Yeah!”, Beyoncé och Jay Z:s ”Crazy in Love” och Shaggy och Ricardo Ducents ”It Wasn't Me”.

Spotifys topp 10 TBT

1. Ignition (Remix) – R.Kelly

2. Yeah! – Usher, Lil Jon, Ludacris

3. Crazy in Love – Beyoncé, JAY Z

4. It Wasn't Me – Shaggy, Ricardo Ducent

5. Hollaback Girl – Gwen Stefani

6. One, Two Step – Ciara, Missy Elliott

7. Wannabe – Spice Girls

8. Beautiful Soul – Jesse McCartney

9. Hips Don't Lie – Shakira, Wyclef Jean

10. Get Low – Ying Yang Twins, Lil Jon & The East Side Boyz

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.