Till Lindemann är sångare i tyska bandet Rammstein, som ska spela i Norrköping nästa sommar. Foto: Ap/Scanpix

Rammstein till den nya jättefestivalen

Uppdaterad
Publicerad

Rammstein, Green Day och Avicii är tre av jättarna som ska spela på den nya Bråvallafestivalen i Norrköping.

Nästa sommar får festival-Sverige en ny konkurrent, när det stora konsertbolaget FKP Scorpio från Tyskland lanserar sin nya festival i mitten av Sverige – Bråvallafestivalen.

Bland de stora artisterna som redan är bokade till festivalen i Norrköping finns punkpopbandet Green Day från USA (28/6), tyska rockbandet Rammstein (27/6) och den svenska DJ-stjärnan Avicii (29/6).

Bråvallafestivalen i Norrköping

Plats för 100 000

Festivalen ska rymma tre scener och 40 000 åskådare första året, men målet är att man ska locka 100 000 besökare så småningom. Det skulle göra nykomlingen till Sveriges största rockfestival.

Bråvallafestivalen hålls samma datum som den mer etablerade Peace & Love-festivalen i Borlänge – något som kan bli tufft för dalafesten som redan lider av ekonomisk kris.

Norrköping har ytorna

Arrangörerna från FKP Scorpio sa på onsdagens presskonferens att de har valt Norrköping för att de behöver en plats med mycket utrymme.

– Jag har gjort festivaler i 25 år och jag har aldrig haft nog med plats för att kunna göra allt jag vill i en och samma festival. Men här har vi stora möjligheter. Första gången vi kom hit blev vi väldigt imponerade av vad vi kan göra här, berättade FKP Scorpios vd Folkert Koopmans

Lokala band får spela

Norrköpings kommunalråd Lars Stjernkvist (S) sa på samma konferens att Bråvallafestivalen ska göra Norrköping till mer av en musikstad, och att även lokala band ska få visa upp sig på det stora arrangemanget. Det uppger SVT Östnytt.

Det återstår att se om lokala band innebär demoband som repar i garage eller redan etablerade akter från orten, som exempelvis Markus Krunegård eller Den Svenska Björnstammen.

Den första Bråvallafestivalen ordnas 27 till 29 juni nästa sommar, i Bråvallaområdet i Norrköping.

Om FKP Scorpio

  • FKP Scorpio driver 15, snart 16 musikfestivaler i Europa, bland annat Hurricane i Tyskland.
  • I Sverige har företaget tagit över Hultsfredsfestivalen och Getaway Rock.
  • Företaget arrangerar även separata konserter med stora artister som Foo Fighters, PJ Harvey, Feist och Band of Horses.
  • Sommaren 2013 kommer FKP Scorpios nya breda musikfestival i Norrköping – Bråvallafestivalen. Målet första året är 40 000 besökare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bråvallafestivalen i Norrköping

Mer i ämnet