Använde ESC som redskap för sin aktivism

Uppdaterad
Publicerad

Den azeriske demokratiaktivisten Rasul Jafarov använde Eurovision Song Contest 2012 för att synliggöra brister i Azerbajdzjans mänskliga rättigheter, något som han senare fängslades för. Nyligen släpptes han, men han tror fortfarande på Eurovision som en viktig redskap för demokrati och mänskliga rättigheter.

– Om Azerbajdzjan vinner igen är jag ganska säker på att vi kommer att fortsätta med våra mänskliga rättighetsaktiviteter bara för att visa att problemen inte har lösts de senaste tre, fyra åren. Så jag tycker precis som jag gjorde innan Eurovision Song Contest i Baku, säger Rasul Jafarov.

Han befinner sig just nu i Prag för att rehabiliteras efter att ha suttit fängslad i över 1,5 år. Han anklagades för ekonomiska oegentligheter, men säger att det bara är svepskäl. Den egentliga anledningen till hans gripande beror på hans aktivism.

Eurovision Song Contest 2016

Under Eurovision Song Contest 2012 i Azerbajdzjans huvudstad Baku träffade Rasul Jafarov bland andra Loreen och han startade kampanjerna Sing for Democracy och Art for Democracy. Och tack vare Eurovision Song Contest ökade aktivismen och kampanjerna blev några av Azerbajdzjans mest lyckade, säger han. Om Ryssland skulle vinna årets tävling så rekommenderar Rasul Jafarov ryska aktivister att lära sig från de azeriska.

– Det är deras beslut, kanske beslutar de att bojkott är det bästa valet på grund av den försämrade situationen för mänskliga rättigheter i Ryssland. Om de frågar om min rekommendation skulle jag rekommendera att de skulle starta kampanjer som vi gjorde 2012 och lyfta frågorna med hjälp av tävlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2016

Mer i ämnet