Bandmedlemmarna Kristofer Steen, Magnus Flagge, David Sandström och Dennis Lyxzén.

Refused är tillbaka – släpper första skivan på 17 år

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska hardecorebandet Refused släpper sitt första album på 17 år i sommar. ”Vi blev provocerade av att folk inte ville att vi skulle göra nytt material”, säger bandets trummis David Sandström till Kulturnyheterna.

När Refused splittrades 1998 hade de ingen aning om att deras svanesång, albumet ”The shape of punk to come” med tiden skulle bli en milstolpe i musikhistorien. För två år sedan återförenades bandet för en utsåld världsturné och nu kommer en ny skiva – den första på 17 år.

– Vi blev provocerade av att folk inte vill att vi ska göra nytt material. När vi var ute och turnerade 2012 var det folk som kom fram på festivaler i England och USA och sade: ”You’re not writing any new material, right?” De vill inte att man ska fucka med bilden av ett band som gör en bra platta och sedan lägger av, säger trummisen David Sandström när Kulturnyheterna träffar bandet.

– Det är skönt att gilla ett sådant band för de dyker inte upp och gör en besviken sedan, så man kan liksom ösa in sin kärlek. ”Nej, ska de sabba min platta genom att vara pinsamma?”. Så det gjorde oss väldigt sugna på att göra något pinsamt, förklarar han.

”Det låter som Refused 2015”

Men skivan, som fått den anspråksfulla titeln ”Freedom”, blev inte så pinsam i slutändan.

– Rent krasst, det låter som Refused 2015. Polare hör den, nickar och konstaterar, en ny Refused-skiva. Jag tycker inte att det är konstigare än så, säger bandets sångare Dennis Lyxzén och David Sandström fyller i:

– Vi behöver inte anstränga oss för att låta som vi låter. Det reflekterar man aldrig över. Den är ju väldigt intensiv. När vår ljudtekniker hörde skivan för första gången gjorde han en grimas som om han körts över.

Var det ett bra eller dåligt tecken?

– Jag tycker att det är bra, säger Dennis Lyxzén. Vi lever i en tidsera där allt stryks medhårs hela tiden. Om vi kan göra musik där folk verkligen måste känna efter och tänka efter, det är därför man vill hålla på. För musik ska kännas som ett vapen, vi vill attackera lyssnaren. Jag uppfattar det bara som positivt.

Hemligt sedan 2012

Medlemmarna berättar att planerna på den nya skivan tog form redan 2012. Redan innan dess hade David Sandström, gitarristen Kristofer Steen och basisten Magnus Flagge startat det experimentella bandet Dom, bara för att få leka fram musik, utan större mål och krav. En dag insåg de att de egentligen skrev Refused-låtar. Dennis Lyxzén kallades in till ett möte där idén om en ny skiva presenterades, men han tvekade länge.

– Frågan kom från ingenstans i min värld, jag blev helt ställd. Jag ville höra lite riff, jag ville veta vad de tänkt innan jag kunde säga ja.

Kallade in superproducent

”Freedom” är producerad av brittiske Nick Launay, som tidigare arbetat med bland andra Nick Cave och Kate Bush. Men två låtar, bland annat ”Elektra” som släpps på nätet idag, är ett samarbete med den svenska stjärnproducenten Johan ”Shellback” Schuster, känd bland annat för Taylor Swifts senaste hits. Något som lär irritera renläriga hardcorefans.

– Kristofer, vår gitarrist, utmanar ofta mig och Dennis med vad som först känns som besynnerliga idéer, säger David Sandström. Om en idé verkligen stör någon så blir den spännande. Shellback har en ohygglig erfarenhet av låtstruktur och arr. Dessutom är han ett superstort fan av bandet sedan han var liten.

Refused skickade några låtar för att se vad Shellback skulle tycka. Han svarade med att göra en egen version av ”Elektra”, där han spelade alla instrument själv. Låten hade också kortats från sju minuter till tre och en halv.

– Det var sjukt störigt, det var precis före vi skulle åka till USA och spela in. Så fick vi den här demon och den var så mycket bättre än vår version. Vi var tvungna att förhålla oss till det. Så vi spelade såklart in hans version.

En omöjlig sits

Att följa upp ett album som fått klassikerstatus i sin genre är naturligtvis ett våghalsigt grepp. Dennis Lyxzén berättar att några sekunder av en låt läckte på nätet igår.

– Folk blev direkt upprörda: ”Är det här det bästa de kan få fram efter 17 år?!” Och det är samma personer som veckan innan skrek: ”Varför spelar de inte in nytt material?” Det är en omöjlig sits.

Hur förhåller ni er till förväntningarna?

– Vi har hållit projektet hemligt just för att för att få ha garagestämning så länge som möjligt, för att slippa tänka på det, berättar David Sandström.

Hur har era egna förväntningar sett ut?

– Ganska tidigt när vi tog beslutet att göra en ny skiva var planen att det skulle vara en Refused-platta och inte sväva iväg. Refused är en större entitet än oss fyra och det måste man vara trogen. säger bandets sångare Dennis Lyxzén.

Albumet kommer att släppas den 30 juni och sedan blir det turné, bland annat spelningar tillsammans med Faith No More. Den nya låten ”Elektra” finns på youtube.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.