Ovidiu Anton tävlar för Rumänien Foto: TVR/ Ioana Cirita

Rumänien riskerar att portas från Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

Landets medverkan i Eurovision song contest är hotad på grund av det nationella TV-bolagets ekonomiska skulder.

Det rumänska TV-bolaget TVR har skulder på 10 miljoner Euro, knappt 92 svenska miljoner kronor, till den europeiska radio- och tv-unionen, EBU. Skulden kommer sig av obetalda fakturor från 2011-2012. Tv-bolaget sliter med ekonomiska problem och rapporterade förra året en förlust på över 48 miljoner kronor.

Det rumänska bidraget, som ska framföras på engelska av Ovidiu Anton, riskerar nu att uteslutas ur tävlingen, rapporterar The Guardian. Nu väntar EBU på svar och förklaring från det rumänska parlamentet och den rumänska finansministern, enligt ett uttalande från TV-bolaget, TVR.

– Detta borde inte drabba någon artist. Ingen har kontaktat mig personligen, jag har bara hört rykten och sett på nyheterna. Jag kommer att låtsas som om jag ingenting hört och fortsätta förbereda mig tills någon ber mig göra något annat. Förhoppningsvis löser det sig, säger Ovidiu Anton som ska sjunga låten ”Moment of Silence”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.