Östersjöfestivalen Foto: TT

Ryssland nobbar Östersjöfestivalen

Uppdaterad
Publicerad

Återigen sätter de spända relationerna mellan Ryssland och västvärlden sin prägel på den klassiska musikfestivalen Östersjöfestivalen. Nu tackar ryska politiker nej till att medverka.

Under rubriken ”Konsten – nyckeln till öppenhet och demokrati” bjuder Nordiska rådet in till panelsamtal i Berwaldhallen på onsdag.

I seminariet, som är en del av Östersjöfestivalen, deltar riksdagsledamöter från Sverige och Litauen. 

Även ryska parlamentariker bjöds in, men har alltså tackat nej. Detta utan att ge någon närmare motivering till varför, skriver Sveriges radios Kulturnytt.

Kan vara en reaktion

En anledning till att Ryssland avstår kan vara att Nordiska rådet i sin tur tackat nej till liknande ryska inbjudningar på rysk mark. 

Detta efter att Ryssland i vintras började klassa rådets kontor i St Petersburg som utländsk agentverksamhet.

– Vi har artigt men bestämt tackat nej till tre arrangemang det senaste året eftersom våra politiker tycker att det är lätt att bli utnyttjad i propagandasyfte. Så beskedet nu kan ju vara en reaktion på det, säger Britt Bohlin, direktör för Nordiska rådet.

”Inte så konstigt”

Lena Jonsson, rysslandsforskare vid Utrikespolitiska institutet, tycker inte att beskedet från de ryska politikerna kommer som någon överraskning. 

Utgångspunkten för samtalet: att konsten ska fungera som redskap för demokrati och öppenhet rimmar illa med hur den ryska kulturpolitiken förts de senaste åren. 

–  Det är inte så konstigt att de inte ställer upp, det finns inga ryska parlamentariker som vill eller kan ställa upp och diskutera en sån här fråga, säger hon. 

– Dessutom närmar det sig både region- och parlamentsval i Ryssland. Då gäller det att se om sitt hus. 

Spänd stämning

Det kyliga politiska läget kring Östersjön har upprepade gånger satt sin prägel på Östersjöfestivalen.  

Anledningen stavas dirigenten Valery Gergiev, en av festivalens grundare, som också är en återkommande deltagare. 

Gergievs medverkan har ifrågasatts då han upprepade gånger uttalat sitt stöd för Rysslands president Vladimir Putin. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.