Artisterna i Melodifestivalen 2017 Foto: Jessica Gow/TT

Så bevakar vi Melodifestivalen

Uppdaterad
Publicerad

Melodifestivalen 2017 startar på lördag.

Kulturnyheterna bevakar Sveriges största livesända tv-program direkt från Göteborg.

Under den kommande turnén kommer vi att intervjua människorna i vad som ofta beskrivs som en cirkus. En kringresande jätteaparat paketerad i 12 långtradare. Kulturnyheterna ska både granska och underhålla under de sex veckor som tävlingen pågår. För Melodifestivalen spelar roll, inte bara för stora delar av den svenska musikbranschen och för 3,5 miljoner tv-tittare på finalkvällen. Också för kommunerna, som betalar miljonpriser för att agera värdstad för kalaset. Och för manusförfattare, koreografer, scenografer, tv-producenter, programledare och medier.

Till årets tävling har 2,378 bidrag skickats in. Av dem har 28 stycken valts ut. 30 av 2017 års artister har varit med i Melodifestivalen tidigare. 13 debuterar. Av de 81 låtskrivarna är 62 män och 19 kvinnor.

Melodifestivalen 2017

Vad vill du veta? Vad tycker du att vi ska rapportera om från mellobubblan? Prata med oss: tyck till, ställ frågor och tipsa. Vinterns glittrande veckor har börjat.

Följ vår samlade rapportering här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2017

Mer i ämnet