Så ska fördomarna om jazzen försvinna

Uppdaterad
Publicerad

Jazzemusiken ska nå ut i hela landet, genom Jazzify.

Jazzmusiken behöver decentraliseras. Det tycker riksförbundet Svensk jazz, som i helgen drar igång sin största konsertsatsning någonsin. Syftet är att nå nya lyssnare, både unga och gamla, som sällan möter levande musik.

– Det finns ju en liten fördom om att jazz möter man i en rökig, mörk lokal där det sitter företrädesvis gubbar och klappar på olika ställen – och det gäller att veta var man ska klappa, konstaterar Karin Inde som är verksamhetschef för Svensk jazz.

Fördomarna ska bort

Ja, det finns säkert en del fördomar om jazzmusiken. Men nu ska de bort. På söndag drar jazz-Sveriges största konsertsatsning, Jazzify, igång. Först ut blir Lilla Edets kommun i Västra Götaland – en liten ort som inte precis brukar överösas av konserter.

För finansieringen av Jazzify står en ganska ny aktör i landets kulturliv – Postkodlotteriets kulturstiftelse. Projektet har totalt 2,4 miljoner kronor att fördela på 45 konsertprojekt, spridda över hela året.

Spelar på hockeyarena och pizzerior

– Idéerna kommer utifrån landet, från de aktörer som finns – arrangörer, musiker och andra som har en dröm om en konsert på ett udda, annorlunda, nytt ställe, förklarar Karin Inde.

Exempel på sådana udda konsertställen är pizzerior. Gruppen Kege Snö ska ägna en vecka i sommar åt att spela på både pizzerior och lanthandlar utefter Västerdalälven. Där tror de att de kommer hitta helt nya jazzlyssnare. Kompositören och trumpetaren Peter Asplund kommer att ge konsert på Modo hockeys arena i Örnsköldsvik.

Reporter: Abdul Hibombo

Fotograf: Vlada Cacik

Redigerare: Andreas Hult

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.